Светски океани постали су топлији него било када у људској историји, истичу научници, додајући да су океани сваке године у протеклој деценији били топлији него што је пре тога забележено.

Просечна прошлогодишња температура океана била је 0,075 степени Целзијуса виша од просека у периоду од 1981. до 2010. године, наводи се у извештају Record-Setting Ocean Warmth Report.

Вођа студије, Лиђинг Ченг, каже да су океани апсорбовали 228 секстилиона (то је 228 па онда 21. нула после) џула топлоте.

„Количина топлоте коју смо пренели у океане у протеклих 25 година једнака је количини топлоте коју би ослободило 3,6 милијарди атомских бомба бачених на Хирошиму“, објаснио је Ченг.

Према његовим речима, измерено загревање океана је непобитно и још један је доказ о глобалном загревању, за које је највећи кривац човек.

Истраживање је спровео међународни тим научника, а објављено је у часопису Advances in Atmospheric Sciences.

Атлантски и Јужни океан „прогутали“ највише топлоте

Утврђено је такође да је загревање распоређено у свим океанима, али да су највећи удео топлоте апсорбовали Атлантски и Јужни океан.

Такође је откривено да је стопа загревања током периода од 1987. до 2019. била четири и по пута већа од оне у периоду од 1955. до 1986. године.

Уколико желите да разумете глобално загревање, морате да измерите загревање океана“, каже коаутор студије, Џон Абрахам.