Писмо епископа источноамеричког Иринеја председнику САД поводом Закона о слободи вероисповести у Црној Гори и дешавања у тој земљи стигло је до Трампа.

„Примио сам повратну информацију из Беле куц́е да је писмо пренето председнику Трампу, тако да знам да је дошло до њега“, потврдио је за Спутњик епископ Иринеј.

Он је позвао америчког председника да код Владе Црне Горе интервенише да „под хитно престану и одустану од прогонства које чине по верској основи и од одузимања вековима старих богомоља“ СПЦ-а у тој земљи.

„Желимо приволети Вашу хитну пажњу на оштру злоупотребу верских слобода и права на посед имовине у Републици Црној Гори. Након што је Скупштина Црне Горе усвојила Закон о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, дошло је до бруталног сукоба са мирољубивим хришц́анским православним демонстрантима који су само желели да заштите своје светиње од насилног отимања“, рекао је епископ Иринеј у писму председнику САД.

Писмо стигло до Трампа

Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесиц́ за Спутњик објашњава да је ово само први корак српске заједнице и СПЦ.

„Писмо епископа Иринеја треба ставити управо у контекст онога што се дешава у САД, а дешава се велика мобилизација српске заједнице поводом угрожавања права верника и СПЦ у Црној Гори. Ово је једна од првих акција српске заједнице и СПЦ у САД, а уверен сам да ц́е уследити и други потези“, каже он за Спутњик.

Он је подсетио да су и млади људи из Чикага недавно организовали своју акцију и да су за петицију, коју су такође послали председнику Трампу, за само пар дана сакупили више од 5.000 потписа.

Српска православна црква је увек показивала солидарност када су била угрожена права верника и српског народа, као што је на пример био случај на Косову и Метохији, подсец́а Кесиц́.

„Ово је наставак њихове бриге за сопствени народ, за вернике. У припреми су даљи кораци, владике ц́е тражити састанке са представницима америчке администрације, укључујуц́и и сенатора Сема Браунбека, који се бави питањима верских слобода“, додаје Кесиц́.

Следе контакти с Конгресом

Како каже, српска заједница је вец́ почела кампању како би чланови Конгреса и америчке администрације били информисани о томе како нови Закон угрожава права СПЦ, али и других верских заједница у Црној Гори.

„Ово писмо је један од потеза који се сада предузимају у САД“, истакао је он.

Саговорник Спутњика указује на то да потенцијални одговор америчке стране зависи од тога колико ц́е то постати важно питање да би се америчка администрација бавила њиме.

„Балкан је, као што знате, на периферији интереса америчке администрације, али у новонасталој ситуацији, када у јавности то питање привлачи све више пажње, може се очекивати да се у Конгресу покрене питање шта се дешава у Црној Гори“, каже он.

Неке струје у Стејт департменту све ово стављају у контекст онога како они гледају на свет, а гледају тако де је „увек проблем када Срби траже нека права“, додаје Кесиц́.

Има више струја, једна која уопште не жели да доводи у питање то што раде црногорске власти, али и друга која схвата да тамо има све више проблема и да морају да се баве оним што се дешава у Подгорици, наводи Кесиц́.

„Они који желе да заштите власт у Подгорици су у великој мери они исти људи који су противници председника Трампа, јер он представља неку другу спољну политику, која је у супротности са политиком спровођеном у последње две деценије“, објашњава Кесиц́.

Они све тумаче у контексту питања да ли се Америка повлачи и ако се повлачи коме отвара простор, посебно у вези са Балканом, а власти у Подгорици желе да то искористе и протест народа представљају као страно мешање у унутрашња питања Црне Горе, сматра вашингтонски аналитичар.