Игра за паметне телефоне „Покемон ГО“, некада сензација у целом свету, ипак није нестала с мапе. Напротив, игра зарађује више новца него икада раније.

Према подацима аналитичарске фирме „Sensor Tower“, 2019. година је била рекордна за игру „Покемон ГО“, која је зарадила око 900 милиона долара путем куповине у апликацији. То значи да је „Покемон ГО“ надмашио и прву годину свог постојања по приходима пошто је 2017. године забележен пад броја играча и зараде. Међутим, ова игра је направила велики повратак.

Иначе, бесплатне игре углавном у почетку направе огроман успех у заради и популарности, а затим полако нестају са тржишта. Друге, пак, започну скромно па полако расту до врхунца популарности и финансијског успеха. Међутим, „Покемон ГО“ није следио ниједан од ових трендова.

После изузетно успешне 2016. године у којој је игра постала вирална сензација и зарадила 832 милиона долара, популарност је нагло опала, па је зарада 2017. године износила 582 милиона долара. Међутим, увођењем нових могућности, попут трговине у борби, као и побољшаних перформанси камере, зарада је поново повећана 2018. године на 816 милиона долара.

„Sensor Tower“ процењује да је компанија „Niantic“ зарадила више од 3,1 милијарду долара до данас на игри „Покемон ГО“. Међутим, не иде сав новац девелоперу апликације јер „Niantic“ има договор о дељењу прихода с компанијом The Pokemon Company која је у већинском власништву „Нинтенда“.

Ипак, део колача је „Nianticu“ помогао да постане водећи девелопер и један од од најуспјешнијих креатора апликација у индустрији игара.