Четрдесетдвогодишњи Градишчанин Ален Стојадиновић (42) признао је у Окружном суду у Бањалуци да је ножем избо, односно покушао да убије супружнике Миру (69) и Милована Љољића (71), иначе своје комшије.

Оптужница га терети да је комшије напао 18. августа прошле године у стању битно смањене урачунљивости, под одлучујућим утицајем зависности од алкохола.

Након питања Судског вијећа да ли добровољно признаје кривицу, Стојадиновић је у судници више пута поновио да је свјестан шта је урадио и да је крив за оно што му се ставља на терет. Додао је да се каје и да то не би никада урадио да је био тријезан.

Судско вијеће, којим предсједава судија Благоје Драгосављевић, прихватило је признање кривице, а изрицање пресуде заказано је за сутра.

Тужилац Сања Гузина предложила је суду да прихвати казну од седам година затвора која је била договорена у споразуму о признању кривице с оптуженим и који је раније одбијен. Предложила је да се Стојадиновићу изрекне и мјера обавезног лијечења од зависности од алкохола.

Весна Рујевић, бранилац Стојадиновића, рекла је да постоје бројне околности да се изрекне блажа казна.

“Утврђено је да је оптужени дјело починио у стању битно смањене урачунљивости и да болује од душевног поремећаја. Емоционално је нестабилна личност и зависник од алкохола, којем треба помоћи”, навела је она.

У оптужници се, подсјетимо, наводи да је Стојадиновић дошао до куће супружника Љољић у селу Крушкик, код Градишке, и војним бајонетом пушке М-72 убо Миру у груди и посјекао је по врату.

Њен супруг Милован је, како се додаје, чуо запомагање и изашао, а Стојадиновић га је напао и замахнуо ножем ка његовом врату. У настојању да се одбрани, како се додаје, Милован је поставио руку, па га је оптужени посјекао по кажипрсту, а нанио му је и површинске повреде по лијевом бедру.

Подсјетимо, како су “Независне новине” раније објавиле, Стојадиновића је полицији пријавила мајка када је с бајонетом изашао пријетећи да ће убити комшије.