Суд БиХ одбацио је оптужницу Тужилаштва БиХ против Љубана Ећима који се терети за кривично дјело злочин против човјечности, сазнаје Српскаинфо.

Оптужница је одбачена због историјске бламаже Тужилаштва БиХ које је подигло оптужницу, а да није ни саслушало осумњиченог.

– Суд БиХ је у предмету Љубан Ећим 10. јануара донио рјешење којим је одбијена оптужница Тужилаштва БиХ од 23. децембра 2019. године, поднесена против осумњиченог Љубана Ећима због кривичног дјела злочин против човјечности у вези са кривичним дјелом злочин против цивилног становништва – навели су из Суда БиХ.

Адвокат Драган Ступар из Бањалуке објаснио је да је услов за подизање оптужнице саслушање осумњиченог.

– Направили су почетничку грешку. У питању је бламажа какву један приправник не би урадио – истакао је адвокат Ступар додавши да сличан пропуст није видио од када се бави адвокатуром.

Према наводима из одбијене оптужнице Ећим се терети да је “за вријеме широког и систематичног напада ВРС и полиције на становништво бошњачке и хрватске националности на подручју Котор Вароши и околине, од почетка јуна 1992. до средине 1994. године, у својству замјеника и де фацто командира Специјалне јединице полиције Центра служби безбједности Бањалука, учествовао у удруженом злочиначком подухвату, са другим заповједницима и припадницима војске и полиције”.

У оптужници се наводи да је прогон почињен убиствима, депортацијом и присилним пресељењем становништва, противзаконитим заточењем, мучењем, злостављањем, тјерањем на принудне радове, силовањем, присилним нестанцима, пљачкањем имовине, уништењем културних, вјерских и историјских споменика и вјерских објеката, као и другим нечовјечним дјелима.