На свијету постоји више од 100 признатих валута, али би тај број могао пасти на пет или шест у наредних 20 година.

То је оцијенио бразилски министар економије Пауло Гуедеш на Свјетском економском форуму у Давосу.

Немири на финансијским тржиштима, несређене монетарне политике у свијету као и појаве нових средстава и начина плаћања могле би довести до крупних и структурних промјена, пише портал Клиx.ба.

Европске државе су прије 20 година увеле заједничку валуту, омогућавајући тако људима из, рецимо, Француске да путују у Њемачку без потребе за размјеном готовине.

“То би се могло поновити у другим дјеловима свијета у будућности, под условом да се политички или економски ускладе. ко узмете у обзир политичку и економску димензију, за 20 или 30 година имали бисмо пет-шест валута”, додао је Гуедеш.

У овом тренутку амерички долар се сматра сигурном валутом, што значи да његова вриједност расте у време кризе. Из разлога стабилности и трговине, разне земље одлучиле су да вежу своју валуту управо за амерички долар. Међутим, у вријеме нестабилности америчког долара, то би могло да наштети тим земљама.

Развој заједничких валута у различитим земљама могао би да помогне тим економијама да смање своју зависност од америчког долара.

У том случају алтернатива би била еуро, друга “континентална валута”, подручје којим доминира долар, а Кина би имала своју валуту којој такође гравитирају неке земље.