Кинески град Вухан, који се налази у изолацији због избијања коронавируса, почео је са изградњом једне болнице посебно намјењене за лијечење пацијената заражених овим вирусом, а ускоро ће почети да гради и другу болницу.

У петак је почела изградња прве намјенске болнице која би требало да буде завршена за, како је најављено пет до 10 дана. Рок који је дат за завршетак друге болнице је двије недјеље.

Од новог коронавируса досад је умрла 56 особа, а више од 2.000 је обољело.

Епидемија је избила у Вухану, у којем живи око 11 милиона људи. Болнице у граду преплављене су пацијентима, али и забринутим становницима, а апотекама понестају љекови.

Зато Кина убрзано гради нове болнице које би требало да имају по око 1.000 кревета.

Видео снимци које су кинески државни медији објавили на мрежи приказују булдожере и друге тешке машине како већ увелико раде на изградњи болнице на земљишту, које има површину од 25.000 квадратних метара. Али, на који начин Кина може да изгради болницу за пет до 10 дана?

Нешто слично је већ урадила у Пекингу, када је 2003. избила епидемија САРС.

– Кина умије да ствари брзо заврши чак и када се ради о овако монументалним пројектима – каже Јанжонг Хуанг, из одјељења за глобално здравље при Савјету за спољне односе.

Он истиче да је болница у Пекингу 2003. године изграђена за седам дана, тако да грађевински тим вероватно покушава да обори тај рекорд.

Баш као и болница у Пекингу, болнице у Вухану ће бити направљене од дијелова за монтажне зграде. Како је рекоа Хуанг, Кина умије да мобилише све ресурсе када је то потребно.

Инжењерски посао је оно у чему је добра Кина. Познато је да они брзо граде небодере. То западњаци врло тешко могу да замисле, али то се може учинити – рекао је.

Што се тиче санитетског материјала, Вухан може или да преузме залихе из других болница или их лако може наручити из фабрика.

У петак је “Глобал Тимес” потврдио да је у Вухан стигло 150 медицинског особља кинеске војске. Међутим, није потврђено да ли ће они радити у некој од новоизграђених болница након што буду изграђене.

Шта се десило у вријеме епидемије САРС?

На болници изграђеној у Пекингу 2003. године радило је око 4.000 људи даноноћно како би испунили рок.

У унутрашњости болнице су се налазили соба за рендген, скенирање, одјељење интензивне његе и лабораторија. Свако одјељење било је опремљено сопственим купатилом.

У року од два мјесеца, болница је примила једну седмину пацијената са САРС-ом у земљи и јавност ју је прогласила „чудом у историји медицине“.

Организацију и трошкове покривали су локалне општине, али и држава, а очекује се да ће тако бити и са изградњом болница у Вухану.