Није било баш свеједно онима којима је Новак Ђоковић драг када су схватили ко ће му бити ривал у борби за четвртфинале Аустралијан опена. Али, Дијего Шварцман овога пута не да није намучио Нолета, већ је декласиран са 6:3, 6:4, 6:4.

Аргентинац је пун самопоуздања ушао у овај дуел осмине финала првог овосезонског грен слема. За разлику од Новака Ђоковића , на овом турниру није изгубио ниједан једини сет (браниоцу титуле се то десило на старту, против Нијемца Штруфа), а притом је на посљедња два међусобна меча прилично намучио најбољег тенисера Србије.

Али, за разлику од прошлогодишњег сусрета у Риму, када је Нолету узео сет, или у претходном, када је на Ролан Гаросу натјерао Ђоковића да играју пет дионица, Шварцман не само да то није успио сада, већ се његова жеља да кончано направи искорак и, не само осваја сетове већ победе против Новака, претворила у “санак пусти”.

Ђоковић је у импресивном стилу стигао до свог 46. гренд слем четвртфинала. За почетак, стављање до знања ривалу на кога се намјерио – ниједна дозвољена брејк шанса у првом сету.

Послије његовог освајања, уз два брејка стигао је до 3:0 у другом.

Тада су се десила прва “штуцања” у његовој игри, уосталом – Шварцман је одмах потом и успио да први пут направи брејк, али безболан.

Четрнаести носилац је, једноставно, био немоћан пред налетом браниоца титуле.

Поход ка осмом боравку на трону у Мелбурну Ђоковић је сигурном игром наставио у трећем сету, у којој је “одузео сервис” ривалу за 3:2, потом га спријечио да одмах у наредном гему узврати, спасавши брејк лопту, да би затим “додао гас”.

Иако се Аргентинац извлачио из незгодних ситуација, попут три брејк шансе до које је Ноле долазио са жељом да меч што прије заврши, паковање за одлазак кући – било му је неминовно.

Колико је нестварно играо Ђоковић, можда најбоље показује његова доминација сервисом. На свој први почетни ударац – освојио је чак 73% одиграних поена (Шварцман солидних, а недовољних 61%), а на други сервис, Ноле је био можда још импресивнији, јер је 69% тих поена припало њему, као и 51% на друге сервисе аргентинског ривала.

Уз више него двоструко више директних поена (38:17), а и незнатно већи број неизнуђених грешака (31:28) усљед жеље да се побједа зграби што прије – Ноле је прошао даље. Импресивно, на радост својих навијача.

Ђоковић ће у четвртфиналу за ривала имати Милоша Раонића, који је уз чак 34 аса побиједио Марина Чилића са 6:4, 6:3, 7:5.