За морску со знамо већ деценијама, у протеклих беколико година популарна је постала и хималајска, а да ли сте знали да постоји и црна со?

Уколико је уврстите у редовну исхрану, тело ће вам бити захвално. Нутриционисти препоручују једну кашичицу дневно као додатак јелима и у кратком временском периоду ћете приметити побољшање здравља.

Према речима нутрициониста, прави је еликсир здавља и лепоте. Бенефити које има за организам су бројни.

Црна со се још назива и Индијска, а управо у овој земљи је лекари преписују пацијентима који имају висок крвни притисак.

С обзиром да у себи има малу количину натријума, она не ствара опасност за повећање крвног притиска и зато је много боља опција од морске соли. Такође, препоручује се за ублажавање горушице и гасова у цревима.

Како се добија црна со?

Добија се из вулканских подручја Пакистана и Индије, а користи се у индијској кухињи као зачин, који даје специфичан укус јелима.

Црна со за смањење телесне тежине

Због могућности разградње липида и ензима, ова со је врло ефикасна у смањењу масних наслага. Јендоставно замените кухињску со са црном и гледајте како вам килограми одлазе.

Здравље косе

Одличан је савезник у борби против опадања косе. Није потребно да правите маске за косу, већ ћете бенефите приметити само уколико почнете редовно да је конзумирате.

Минерали који се налазе у њој, утицаће на раст и јачње власи. Осим тога, учиниће косу сјајнијом и гушћом.

Нуитриционисти препоручују да попијете једном дневно чашу сока од парадајза у који ћете додати једну кашику ове соли.

Глатка и здрава кожа

Моћан је савезник за здравље коже. Уместо хемијских пилинга изаберите третман овом сољу који можете да изведете и у својој кући.

У воду за купање додајте мало соли и урадите пилинг. Делује и као лековито средство и посебно је добро за испуцале пете, натечена стопала, било каква уганућа, а лечи и брадавице.

Направите купку и болна стопала уроните у ту воду и пустите да бол нестане. Најбоље би било да користите хладну или млаку воду.