Фото: Соколац-срце Романије

Суђење бившем министру безбједности БиХ Драгану Мектићу, који је оптужен да је злоупотребом положаја и овласти починио кривично дјело високе корупције, почиње идућег четвртка.

Суђење ће бити одржано од 9 до 12:30 сати, а суткиња у овом предмету је Далида Бурзић, бивша главна тужитељица Тужилаштва Кантона Сарајево.

Оптужницу против Мектића подигло је Тужилаштво Босне и Херцеговине, а њом су обухваћени и бивши шеф кабинета министра сигурности БиХ Игор Голијанин, помоћник министра у Министарству безбједности БиХ Самир Агић и Един Гараплија, у својству одговорне особе и власник Института за заштиту од пожара и експлозија – ИНЗА д.о.о. Сарајево.

Мектић и Агић терете се за продужено кривично дјело злоупотребе положаја или овласти из члана 220. став 3. Кривичног закона (КЗ) БиХ, Голијанин за продужено кривично дјело злоупотребе положаја или овласти из члана 220. став 2. КЗБиХ, а Гараплија за продужено кривично дјело злоупотребе положаја или овласти из члана 220. став 3. а у вези с чланком 31 КЗБиХ.

Према наводима оптужнице, наведене особе су злоупотребом положаја и овласти починиле кривично дјело високе корупције која штети међународном угледу Босне и Херцеговине, а документована су различита вршења злоупотребе положаја или овласти највиших државних дужносника и службеника у Министарству сигурности БиХ приликом реализације међудржавног пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства, који је финансирала Делегација Европске уније у БиХ, а вриједност пројекта износила је 198.454,51 еура.

Укупна причињена штета износи 244.764, 21 КМ, а наводе оптужнице Тужилаштво БиХ ће доказивати позивањем 31 свједока и прилагањем 140 материјалних доказа.