Поводом Међународног дана сјећања на жртве холокауста у Другом свјетском рату, 27. јануара и школске славе Светог Саве, ученици ЈУ СШЦ „Василије Острошки“ одиграли су представу за наставнике и средњошколце.

Тема представе садржила је сегменте о животном дјелу Светог Саве, као и сегменте везане за холокауст. Присутни су имали прилику да погледају видео запис „Култура памћења“ који је управо говорио о страдалим жртвама холокауста.

Видео презентацију реализовали су ученици- Младен Каповић, Мирјана Петровић, Татјана Гутаљ, Сара Станић, Сара Калкан, и Теодора Вељовић у сарадњи са професорицом Сузаном Пржуљ. Свој допринос у стварању представе дали су и Бошко Тошић, Анастасија Симић и Бојана Мијатовић, а са њима је сарађивала професорица Сњежана Драгић.

Порука коју су послали млади соколачки средњошколци јесте та да је хришћански праштати, али да не постоји већи гријех од заборава. Стога се , жртве холокауста никада не смију заборавити.

Бојана Марковић
Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.