Учешће у пројекту “Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске”, до сада је потврдило 12 локалних заједница у Републици Српској, а пријаве трају до краја седмице, казао је за агенцију Срна Милорад Арлов, председник Одбора за помоћ Србима на КиМ.

Арлов је прецизирао да је реч о локалним заједницама Хан Пијесак, Приједор, Требиње, Градишка, Соколац, Прњавор, Вишеград, Дервента, Шамац, Источно Ново Сарајево, Брчко и Пале.

Он очекује да ће у наредних неколико дана још неколико градова и општина Републике Српске узети учешће у овом великом хуманитарном пројекту.

“Драго нам је што први пут учествује општина Соколац, а контактирале су нас и Бањалука, Брод, Модрича, Бијељина, Добој, Челинац, Језеро да ће узети учешће”, рекао је Арлов.

Арлов је навео да ће овогодишњим, деветим пројектом, бити обухваћена деца са читавог Косова и Метохије из социјално угрожених породица, са којима ће бити састанак бити одржан током фебруара и тада ће бити прецизирани детаљи о броју деце и наставника који долазе у Републику Српску.

“Реализација је планирана од 13. до 21. јуна. Пројектом су обухваћени и деца и млади са потешкоћама у развоју из Удружења `Подржи ме` из Косовске Митровице, који ће са својим родитељима бити гости ЈУ `Сунце` из Приједора”, најавио је Арлов.

Он је истакао да прва група долази 13. јуна и централни дочек биће у Брчком, док друга група гостију са КиМ долази 14. јуна и централни дочек биће уприличен у Андрићграду.

Арлов је нагласио да и ове године очекују подршку кабинета председника Републике Српске, Министраства просвете и културе Републике Српске, Канцеларије за Косово и Метохију и Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Србије.

“Наш Одбор реализује и велики пројекат изградње Дневног центра `Подржи ме – 9. јануар” у Косовској Митровици за 144 деце и младих са потешкоћама у развоју, за који траје хуманитарна акција `Хуманост је племенита врлина`”, навео је Арлов.

Он је рекао да помоћ за изградњу овог центра може бити уплаћена на жиро рачуне 55510000341964-45 и 555100000467404-85.