Српска напредна странка планира да, за разлику од прошлих парламентарних избора 2016, изађе на предстојеће гласање са знатно краћом изборном листом на којој ће, како пише “Блиц”, бити места за Покрет социјалиста и Покрет снага Србије, али не и за министра Ненада Поповића и још неке мање странке.

Како наводи лист, прва на листи коалиционих странака којих ће се СНС одрећи јесте Српска народна партија Ненада Поповића.

“Блиц” пише да је готово извесно да се на листи СНС-а неће више наћи ни СПО, нити Народна сељачка странка Маријана Ристичевића.

Наводи и да се још вага да ли СДПС Расима Љајића може да изађе самостално како на локалне тако и на парламентарне изборе и пређе цензус од три одсто или ће остати на листи СНС.

Лист преноси да је генерални став руководства СНС да су у коалицију са великим бројем малих странака уложили много ресурса, а заузврат мало тога добили и да су зато одлучили да “добрано скрате изборну листу”.

С тим што ће, како пише “Блиц”, сигурни коалициони партнери као што су Покрет социјалиста и ПС С имати знатно већа ограничења него досад, како у погледу броја посланичких места, тако и у виду приступа функцијама у јавним предузећима.

Лист наводи и да се пред почетак изборне кампање поставља питање да ли ће у коалицији са СНС-ом остати Партија уједињених пензионера Србија, која се пред прошле парламентарне изборе прикључила изборној листи напредњака, након што је напустила коалицију са СПС и Јединственом Србијом.

Председник Српске народне партије (СНП) Ненад Поповић, како се подсећа, рекао је за “Данас” од суботе да се СНП неће одрећи чврсте националне политике, по чему се истицала унутар владајуће коалиције, а да ли ће остати у њој, зависи од СНС.

“Да ли ћемо ми или неко други остати у коалицији зависи искључиво од СНС-а и њеног председника Александра Вучића…Ако одлуче да не желе да наставе сарадњу са СНП-ом, разићи ћемо се коректно, као озбиљни људи”, рекао је Поповић, који је и министар за иновације.

Он је рекао да није тајна да постоје разлике у коалицији, али је истакао да је позиција и политика СНП-а “кристално јасна”.

“Знамо колико вредимо, објективни смо, коректан партнер и сасвим сигурно нећемо одустати од наше политике, нити ћемо допустити било какво потцењивање”, навео је Поповић.