Фото: Ј.Маринковић

У просторијама Основне школе „Соколац“ вечерас је приказана представа „Мјузикл осјећања – Недовршена представа“ у оквиру РеЛОаД програма , који финансирају Европска унија и општина Соколац, а проводи УНДП у БиХ. Тема представе је вршњачко насиље, са посебним акцентом на интернет насиље, а у припреми су претходних мјесеци вриједно радили чланови ПК „Ника“ у сарадњи са „Форум театром“ Источно Сарајево.

Према ријечима Јоване Вујичић, предсједнице ПК „Ника“, пројекат је реализован у два сегмента -радионице плеса и радионице форум театра.

– Приказали смо четири основне емоције код дјеце, односно код људи уопште: љутњу, страх, тугу и срећу. Научно је доказано да се повећањем емоционалне писмености код дјеце смањује стопа вршњачког насиља. Покушали смо да уз тематске плесне кореографије и тематске радионице форум – театра освјестимо емоције код дјеце, да их препознају код себе или других, и да их испоље на друштвено прихватљив начин. „Мјузикл осјећања – Недовршена представа“, чији је основни циљ превенција вршњачког насиља, говори о новом сегменту када је ријеч о овој проблематици, а то је интернет насиље. О томе морамо говорити прије него што нам се десе озбиљни проблеми у друштву – истакла је Вујичић.

Фото: Ј.Маринковић

Умјетнички директор „Форум театра“ Источно Сарајево Витомир Митрић изразио је задовољство што реализација пројекта протиче планирано.

– Имали смо неколико изазова у раду, као на примјер тај што су у пројекту учествовале само дјевојчице, али опет смо у обје представе постигли максимум. Мислим да смо постигли зацртани циљ и то је оно што је најважније. Представу смо презентовали ученицима Основне школе „Соколац“, родитељима и наставницима и покренули једно питање, које је врло важно за младе људе, а они тога можда нису ни свјесни. Насиље које нас окружује производ је нашег понашања и ми га морамо мијењати. Зато смо изабрали да се дружимо на овај начин и вјерујем да ће ова представа добити елементе који ће приказати нашу бољу страну – казао је Митрић.

Пројекат „Мјузикл осјећања“ имплементира се од 01. августа 2019. године. Вриједност пројекта је око 20.000 КМ.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.