Када је прије више од годину дана „Близард“ најавио нову верзију стратешког класика “Wарцрафт 3”, играчи РТС жанра били су прилично задовољни што је студио одлучио да посвети пажњу освјежавању култне игре.

Нажалост, обећања и очекивања су једно, а стварност сасвим друго. Од када је нова верзија изашла играчи не могу да вјерују да је то све што су добили. Толики је бијес онлајн заједнице да је „Близард“ био принуђен да понуди свакоме ко је купио игру аутоматско враћање новца, преноси гејминг блог Котаку.

„Близард“ је обећао измијењени интерфејс, побољшану графику и текстуре, а било је најава да ће прича бити проширена, синематици продужени и кампања измијењена.

То су била обећања. А реалност је да кориснички интерфејс мање-више изгледа исто, поједини гласови су промијењени.

Графичка побољшања нису толико лоша. Текстуре терена су љепше, облици јединица и грађевина изгледају природније, а покрети су течнији.

Највеће унапређење је графика, али она долази до изражаја тек када се јединице зумирају, али то није баш практичан начин да се игра.

Оно што је посебно изнервирало играче јесте начин на који је „Близард“ увео нови верзију. Wарцрафт 3: Рефоргед чини немогућим људима да играју стару верзију без новог клијента, било да поседују нову верзију или не.

Укратко, нова и стара верзија искомбиноване су у једну игру, а играчи у менију могу да одаберу коју желе.

Све то звучи добро док се не дође до практичних аспеката. Спајање игара значи и да је стара верзија наследила све проблеме нове у смислу повезивања са другим играчима широм света и прављења посебних партија (цустом гамес).

Осим тога, Рефоргед је лансиран без “ладдер” функционалности, што значи да нема система рангирања играча нити такмичарских партија.