Фото: N1

Након великих сњежних падавина и неприлика које је прошле седмице задисило општину Соколац, стање на подручју ове локалне заједнице данас је потпуно нормализовано. Временске неприлике општину Соколац довели су у незавидан положај, путеви су били непроходни до већине села, а без напајања електричном енергијом остао је велики дио територије општине. Од 200 трафостаница у квару је било 120, а на десетине километара електричних водова,због падавина и мећаве, било је ван функције.

Данас су посљедице које је оставило невријеме рјешене, механизација коју је ангажовала општина Соколац прочистила је 600 километара категорисаних и некатегорисаних путева. Машине за чишћење снијега стигле су до 95 насељених мјеста, која су на великој надморској висини од 870 до 1.400 м.н.в.. Јуче у току дана радници Електродистрибуције Пале, рјешили су проблем напајања електричном енергијом у мјесним заједницама у којима је то био проблем протеклих дана.

Према ријечима начелника општине Соколац, Милована Бјелице, стање на подручју Сокоца потпуно је нормализовано. Урађен је велики посао у протеклим данима, а ситуација која је била алармантна данас је иза нас.

– Велики посао је иза нас. Механизација коју смо ангажовали очистила је 600 километара локалних путева, стигли су до 12 мјесних заједница и близу сто насељених мјеста која су на великој надморској висини, гдје су сњежни намети на одређеним дјеловима били и преко два метра.Приоритет приликом чишћења морали смо дати мјестима у којима живе људи који имају здравствених проблема, попут лица која свакодневно морају на дијализу. Приоритетно су прочишћени путеви до домаћинстава која отпремају млијеко, а исказана је потреба у једном броју села да буде прочишћен пут сеоском гробљу. Суграђанима до којих нису машине стигле у прва два дана након невремена , због велике површине општине Соколац, захвалио би се на стрпљењу и разумјевању. Углавном стање је данас нормализовано на територији цјеле општине. Снабдјевање електричном енергијом, водом и гријањем је уредно, очишћени су сви путеви, а институције које врше здравствене услуге и услуге превоз нормално функционишу, рекао је Бјелица за портал ,,Соколац-срце Романије”.

Начелник се посебно захвалио свим људима и институцијама који су допринјели да посљедице које је оставило невријеме у што краћем року буду рјешене.

– Желим да се захвалим Електродистрибуцији Пале, њеном руководству и радницима, посебно електричарима који су били у испомоћи колегама из РЈ Соколац, који су много допринјели у рјешавању проблема напајања електричном енергијом одређених дјелова наше општине. Затим, захвалност дугујемо, људима који су професионално одрадили дио свога посла са машина за чишћење снијега, као и радници „Врела Биоштице“ и „М:ТЕЛ“-а. Посебна захвалност медијима који су исказали велико интересовање и обавјештавали јавност о стању на подручју општине током невремена и становништву које је имало стрпљења и разумјевања, додао је Бјелица.

Сњежно невријеме, праћено снажним вјетом општину Соколац задесило је 5. фебруара. За мање од 24 часа нападало је преко 100 цм снијега, а већи дио општине био је паралисан.

Avatar
Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.