Фото: Pixabay

Да, можете добити врхунску антивирусну заштиту потпуно бесплатно. Ево неколико високо оцењених антивирусних програма.

У суштини нема изговора да у данашње на вашим личним рачунарима немате врхунски антивирусни софтвер. Имате више опција на располагању са најбољом оценом – и то без икаквих трошкова.

Прегледали смо резултате независних лабораторија које су тестирале и прегледале укупно 17 бесплатних антивирусних програма.

Као најбољи бесплатни антивирусни софтвер означени су Аваст и Касперски. Оба антивируса су зарадила укупну оцену 4,5 од 5. Касперски се истиче савршеним оценама у четири независне лабораторијске јединице за тестирање. Аваст се одликује по „многим корисним, сигурносним бонус функцијама“ – као што је на пример менаџер лозинки.

Уз ова два поменута још три програма зарадила су укупне оцене 4 од 5. То су AVG, Bitdefender и ZoneAlarm. Windows Defender рачунари сада долазе са Wиндоwс Дефендер-ом, али то не значи да се на њега треба у потпуности ослонити.

Windows Defender је добио оцену 3 од 5, с обзиром да то није толико антивирусни производ колико компонента оперативног система. Најбољи бесплатни антивирусни програми нуде много више слојева заштите.

Да ли треба да платите за заштиту од вируса?

Стручњаци напомињу да плац́ени антивирусни програми нуде много вец́у и бољу заштиту од бесплатних верзија. Да ли бисте требали да платите такву заштиту зависи од корисника до корисника.

За већину кућних корисника који осим слушања музике на Јутјубу или коришћења Фејсбука не користе интернет за нешто посебно, напредна антивирусна заштита у 99% случајева није потребна.

Ако вам премиум (плаћени) антивирусни програм никако не улази у буџет, препоручујемо да испробате неколико бесплатних програма да видите који вам се највише допада. Изузетак је наравно рачунар који користите за посао, ту би ипак требали да имате бољу заштиту.

Бесплатни антивирусни програми често су бесплатни само за некомерцијалну употребу, што значи само за употребу на личним рачунарима.