Не морате да будете механичар да бисте одржавали свој аутомобил. Све што је потребно је да понекада мало испрљате руке. Ових пет ствари би требало да радите да би ваш ауто наставио да вас служи још много година.

Редовно провјеравајте течности

Ако желите да вам ауто ради без проблема, морате да редовно провјеравате течности. Најважнија је контрола нивоа уља. Њега можете провјерити тако што ћете извући контролну шипку, обрисати вишак уља са ње, вратити је у лежиште, да бисте је потом поново извукли како бисте провјерили ниво.

Осим уља за мотор, аутомобиле користи кочиону течност, течност за мјењач, течност за серво волан, антифриз, итд. Упутство вашег аутомобила требало би да вас упути у количине свих течности.

Водите бригу о гумама

Требало би да буде правило да не треба жалити новац када су у питању квалитетне гуме. Обратите пажњу и често провјеравајте шему газећег слоја (шаре) и притисак у гумама, јер се оне хабају са сваким пређеним километром. Исто важи и за газећи слој. Ако су гуме неједнако похабане, потрудите се да их заротирате или изједначите како би се равномерно трошиле. Одржавање једнаког хабања гума ће одложити куповину нових.

Редовно га чистите

Редовно чишћење вашег аутомобила може му продужити живот, јер ћете га заштитити од појаве рђе. Већина модерних аутомобила има самоносећу шасију (унибодy), што значи да је сама каросерија носилац цијеле структуре возила.

Редовно перите ауто, држите га у гаражи ако је имате, поправите и најмању штету коју примијетите на каросерији. Одржавање ентеријера чистим може подићи цијену вашег аутомобила ако одлучите да га продате.

Лампица мотора

Да ли на вашој инструмент табли сија лампица мотора када возите свој ауто? Ово свјетло може да укаже на једноставан проблем попут лабавог чепа на резервоару, али шта год да је у питању, требало би да поправите брзо.

Ако немате ОБД скенер (уграђена дијагностика), требало би да одете код механичара или до продавнице ауто дијелова, гдје га они могу скенирати за вас. Кад добијете дијагнозу, знаћете да ли можете сами да ријешите проблем или би требало ауто да предате стручњацима.

Возите пажљиво

Нешто што свакодневно можете да радите да бисте сачували свој ауто је – да возите пажљиво. Опасна и непажљива вожња може да уништи ваш ауто, али и да у опасност доведе вас и друге учеснике у саобраћају.

Ако не желите да се бавите одржавањем свог аутомобила, обратите се професионалцима. Пронађите механичара коме ћете вјеровати и они ће вам помоћи да редовно одржавате ауто – преноси Ауто Гуру.