Више од половине припадника саобраћајне полиције Малте ухапшено је због сумње да су починили превару у вези са прековременим радом, због чега снаге реда састављају ванредни план рада да би имале довољно људи на улицама, изјавили су званичници.

Полиција је објавила да је 30 припадника јединице која има 50 чланова на испитивању у Одјељењу за економска кривична дјела према оптужбама да су пријавили стотине прековремених сати које нису одрадили у периоду од најмање три године.

Појединим полицајцима ставља се на терет да су користили гориво из службених залиха за приватне аутомобиле.

Извори из полиције кажу да су бивши припадници саобраћајне јединице, који су премјештени у друга одјељења, замољени да се врате на стару дужност.

Упркос томе, возачи кажу да је на улицама примјетно мање саобраћајних полицајаца.

Премијер Роберт Абела рекао је да је добра ствар то што полиција истражује сопствене припаднике.

– Ово потврђује да имамо функционалне полицијске снаге. Уколико ове истраге доведу до судских или дисциплинских поступака, онда ће тако и бити – рекао је Абела новинарима.

Малта је најмања земља у ЕУ, а у претходним годинама била је оптерећена оптужбама о раширеној корупцији, кронизму и финансијским малверзацијама у круговима политичке и пословне елите.

Абела је ступио на дужност прошлог мјесеца, након што је његов претходник поднио оставку због начина на који је вођена истрага о убиству антикорупцијске новинарке Дафне Каруане Галиције.