Соколачко Шумско газдинство “Романија” прошлу годину је, према првим процјенама, завршило са вишком од око 200.000 КМ, што значи да је изашло из губитка који је у првом полугодишту 2019. био око 600.000 КМ, рекао је Срни вршилац дужности директора овог газдинства Страхиња Башевић.

Он је навео да је у прошлој години наплаћено више од 95 одсто потраживања, што је раније отежавало пословање предузећа, те испоштовани уговори према купцима и премашен план производње.

Башевић је рекао да је у првој фази производње у шумарству, од планираних 123.000 метара кубних, посјечено 130.290 метара кубних шумских дрвних сортимената, док је у другој фази од планираних 120.590 метара кубних извучено из шуме 127.620 метара кубних, што је у обје фазе по шест одсто више од плана.

Он је додао да је у прошлој години отпремљено 128.840 метара кубних шумских дрвних сортимената или пет одсто више од плана, од чега 82.360 метара кубних трупаца, а остало су други сортименти заступљени у производњи шумарства.

“Имали смо ванпланско остварење прихода 564.550 КМ по основу повећања просјечне остварене цијене, што је позитивно утицало на наше пословање”, рекао је Башевић.

Он је истакао да су у 2019. у овом газдинству извршени планирани шумско-узгојни радови и да су остварени са 117 одсто у односу на план.

Према његовим ријечима, пошумљено је 49,44 хектара, било је планирано 41,92 хектара, а извршени су и остали шумско-узгојни радови у овом газдинству.

“Стање у газдинству је боље него што је било, а тежимо да буде још боље”, нагласио је Башевић.

Он је навео да у газдинству има проблема које треба рјешавати, иако су ушли у позитиван тренд раста производње и реализације.

Један од њих је, како каже, и обезбјеђивање плата за 385 запослених, што представља велико оптерећење у пословању ове организационе јединице “Шума Српске”.

Башевић је рекао да су радници шумског газдинства “Романија” у јануару испунили план производње од 6.000 метара кубних шумских дрвних сортимената упркос томе што је висина снијега у шуми достизала и 60 центиметара.

Он је подсјетио да је из плана инвестиција у прошлој години за редовно одржавање шумских путева, те поправку и реконструкцију издвојено 100.000 КМ на подручјима гдје је то било потребно за функционисање производње.

У овој години, како каже, уз редовно одржавање, планирано је и асфалтирање дионица Каљина-Ширјевићи, Каљина-Баре и Ново Село-Боровац у дужини по 500 метара и пута Потпећине-Кусаче дужине један километар.

Страхиња Башевић именован је за вршиоца дужности директора соколачко Шумског газдинства “Романија” у септембру прошле године умјесто смијењеног Влајка Секулића.