Први сиједи праменови у коси су знак да постајемо старији, било да се први пут појаве у двадесетим годинама, или касним тридесетима. Ипак, у неким случајевима, сиједа коса може указивати на још неке чињенице осим оне да – старимо.

Сиједа коса може бити симптом одређених стања, али и посљедица неких животних навика. Такође, ријеч је о особини која је записана у генима.

Недостатак витамина

Сваки фоликул длаке садржи пигмент меланин који нашој коси даје боју. Како постајемо старији, производимо мање пигмента, што резултира сиједом косом.

„Ниски ниво витамина Б12 може да узрокује губитак пигмента косе“, каже др Картик Кришнамурти, директор козметичке клинике Дерматолошког центра у Медицинском центру „Монтефијоре“ у Њујорку.

Такође, низак ниво витамина Д3 и калцијума, може узроковати ранију појаву сиједих.

Улога стреса

Стрес може да изазове промјену боје косе, показало је истраживање са Харварда.

Истраживачи су открили да стрес активира нерве који потом могу узроковати трајно оштећење матичних ћелија, које регенеришу пигмент у фоликулима косе.

За студију, објављену у часопису Натуре, истраживачи су експериментирали на мишевима, излажући их физичком стресу.

Послије само неколико дана, све матичне ћелије које регенеришу пигмент су изгубљене. Након што нестану, више не можете да регенеришете пигменте. Штета је трајна, наводи се у резултатима студије.

Имунитет

Коса добија боју из матичних ћелија меланоцита, које живе унутар сваког фоликула. Када вам стара коса испада, матичне ћелије додају меланоците у нове фоликуле – дајући вашој коси боју. Када ћелије престану да раде, фоликули више не развијају пигмент.

Према студији објављеној на мишевима, ослабљен имуни систем може утицати на МИТФ протеин који помаже у функцији меланоцита. Иако студија није потврђена код људи, истраживачи вјерују да и код нас ослабљени имуни систем може изазвати сиједе.

Мушкарци и повећан ризик од срчаних болести

Према студији коју је објавило Европско друштво за кардиологију, сиједа коса је повезана са повећаним ризиком од срчаних болести код мушкараца.

Студија која је укључила 545 одраслих мушкараца, подијелила их је у двије групе, на основу тога да ли имају коронарну болест артерија или не. Послије анализирања њихове косе, утврђено је да је сиједа коса повезана са повећаним ризиком од болести коронарних артерија, независно од година старости.

Фоликули и „оксидативни стрес“

Фоликули длака производе мале количине водоник-пероксида, хемикалије која се деценијама користи као јефтин начин за посвјетљивање или избјељивање косе. Међутим, ако дође до накупљања великих количина водоник-пероксида, боја косе може почети да блиједи.

Генетика

Ако су вам родитељи или бака и дека постали сиједи рано – вјероватно је да ћете и ви. Недавно је утврђен конкретан ген одговоран за сиједу косу.

Новија студија је проучила геноме више од 6.000 људи из Латинске Америке и идентификовала 18 гена који утичу на особине косе, укључујући ИРФ4, који је повезан са сивом косом.

Утицај дувана

Студија објављена у часопису Индиан Дерматологy Онлине Јоурнал, открила је да пушачи имају два и по пута већу вјероватноћу да осиједе прерано у односу на непушаче.

Осим тога, одређене хемикалије из дима разграђују се у ћелијама косе, што може да додатно буде узрок ћелавости.