Фото: СРНА

Интернационални мајстор Зоран Рунић из Бијељине побједник је 16. Традиционалног турнира „Сретење“ одржаног данас у Сокоцу, на коме је учестовало 26 шахиста из осам градова БиХ.

Рунић је рекао Срни да је задовољан освајањем прве награде, јер је већ пет пута био најбољи на Сретењском шаховском турниру, на који се сваки пут радо одазове на позив својих пријатеља из Сокоца.

Друга награда припала је Влајку Станишићу из Пала, трећа Фиде-мајстору Владимиру Билићу из Вишеграда, четврта Срђану Злобецу из Сарајева, а пета Невенку Медићу из Источног Новог Сарајева.

Општина Соколац покровитељ турнира

За ово такмичење обезбијеђено пет новчаних награда, захваљујући покровитељу турнира општини Соколац.

Предсједник Шаховског клуба „Гласинац“ Предраг Батинић рекао је Срни да се овај турнир традицинално организује поводом крсне славе и Дана соколачког Шаховског клуба „Гласинац“ – Сретења Господњег.

Он је истакао да се према традицији на овај турнир позивају шахисти са Сарајевско-романијске и горњодринске регије и шахисти који су раније наступали за „Гласинац“.

На турниру је одиграно је девет кола по Швајцарском систему.

„Иако су времена тешка, ми настојимо да не угасимо традицију и турнира и шаховског клуба и надамо се да ћемо и у наредном периоду истрајати у томе“, рекао је Батинић.

Деведесетдвогодишњи Милош Лазаревић из Пала игра шах скоро 70 година и најстарији је учесник на данашњем шаховском турниру у Сокоцу, а најмлађи шахиста је десетогодишљи Горан Мијић из Пала, који каже да шах игра пет година и иде на турнире.

На Шаховском турниру „Сретење“ учествовали су шахисти из Бијељине, Вишеграда, Рогатице, Горажда, Пала, Рудог, Сарајева и Источне Илиџе.

Шаховски клуб „Гласинац“ основан је 1994. године и сада има око 100 чланова.