Народ Црне Горе је васкрснуо, рекао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије и пренио став Епископског савјета.

Он је поручио да је став Епископског савјета, свештенства, вјерника и грађана који учествују у литијама у тој земљи да се иде до коначне, „Христове побједе“.

Митрополит Амфилохије упозорава да „режим показује толику тврдоглавост и агресивност“ да има утисак да не би презао ни од примјене насиља и оцјењује да је „све што режим ради засновано на лажима“.

– Нема повлачења, нити заустављања. Наш народ – од дјетета до старца – вратио се себи, а та енергија је незаустављива – рекао је митрополит Амфилохије у интервјуу за Новости поводом протеста против Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори.

Подсјећајући да је Црна Гора у својој историји неколико пута искусила братоубилаштво, наводи да је забринут што коријене тога препознаје у поступцима актуелне црногорске власти.

– Литије су мирне, а народ у њима испољава изузетну љубав, толеранцију и помирење. Опасност од сукоба видим у најављеном повлачењу полиције, могућим провокацијама, инцидентима… Режим показује толику тврдоглавност и агресивност, да имам утисак да не би презао ни од примене насиља. Учинићемо све да се то избјегне – напомиње он.

Додаје и да је „све што режим ради засновано на лажима“.

– Поништили су одлуке Подгоричке скупштине, иако је огромна већина ондашњих Црногораца била за присаједињење Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. Они то данас тумаче као нестанак Црне Горе, иако заборављају да је тада и Србија нестала, односно изгубила своје име, а не само Црна Гора – указује митрополит Амфилохије.

Истиче и да је идеја о уједињењу свеукупног српства и обнови Пећке патријаршије идеја краља Николе, док је Подгоричка скупштина била својеврсни израз ових стремљења.

– Без обзира на то, они данас измишљају историју и мијењају вољу краља Николе. Историја ми даје за право и да Мила Ђукановића називам издајником Црне Горе, јер је Метохију, са којом постоји органска веза, предао разбојнику Хашиму Тачију, који је срамота изузетно патријархалног и честитог албанског народа – поручује митропилит Амфилохије.

Упитан да ли ће најављени дијалог између СПЦ и државе помоћи у смиривању ситуације и отклањању мањкавости Закона, митрополит каже да је добио писмо премијера Душка Марковића којим позива на дијалог, али о спровођењу Закона, што је, напомиње, за Цркву неприхватљиво.

Садашња власт јесте за дијалог, али тако да ми будемо изршиоци њихове замисли о обнови идентитета Црне Горе. Запараво, Митрополију виде као некакву њихову секту, која би се уклопила у новоцрногорски идентитет – каже митрополит Амфилохије.

На питање да ли власт има добру вољу да ријеши кризу и пронађе рјешење, он оцјењује да се не би рекло, судећи по њиховим јавним реакцијама.

– Имам утисак да је премијер Марковић нешто отворенији и да више нагиње договору, док предсједник Ђукановић отворено демонстрира недостатак било какве воље да се постигне компромис. Ишао је дотле да наше литије карактерише „лудачким покретом“. Прате га и сарадници који Подгорицу пореде са Техераном, а нас оптужују да Црну Гору претварамо у православну џамахирију. Ето каквој доброј вољи можемо да се надамо – закључује митрополит Амфилохије.