У новом Закону о граду Источно Сарајево, који се на приједлог Клуба посланика СНСД-а доноси по хитном поступку, предвиђено је да градоначелника тог града директно или непосредно на изборима бирају грађани на период од четири године у складу са изборним прописима, рекао је посланик СНСД-а Мирослав Вујичић.

“Престанак мандата градоначелника и његов опозив прије истека мандата спроводи се у складу са законом и изборним прописима”, навео је Вујичић образлажући овај акт у Народној скупштини Републике Српске.

У образложењу овог закона се наводи да је ранија пракса била да се градоначелник Источног Сарајева бира индиректно или посредно у Скупштини града.

“Кључни разлог доношења овог закона јесте усклађивање и унапређење постојећег стања, као и законско и институционално јачање града Источно Сарајево, уз уважавање свих његових специфичности, почевши од територијалне организације и географског положаја у Републици Српској и што је најбитније, јачања позиције града и његовог односа са општинама које улазе у његов састав”, наводи се у овом приједлогу.

У образложењу се понавља да се у свим градовима и општинама Српске градоначелник, односно начелник општине, бира непосредно или директно на изборима, а једино у граду Источно Сарајево индиректно већином гласова укупног броја одборника Скупштине града у складу са Изборним законом Републике Српске и Изборним законом БиХ.

“Сматрамо да непосредно изабрани градоначелник има већу легитимност, те да је важно да сваки грађанин зна за којег кандидата за градоначелника може гласати, односно ко ће их тачно представљати. То ће допринијети чвршћој вези извршне власти и грађана, али и већој одговорности изабраног градночелника”, наводи се у образложењу.

У тексту се додаје да је ранија пракса показала да за градоначелника буде изабран човјек који није имао довољан број гласова да буде одборник у Скупштини општине или је на локалном нивоу био кандидат за начелника општине али није изабран.

“Законом о локалној самоуправи дата су велика овлашћења градоначелнику, односно начелнику, па је логично да грађани сами непосредно бирају градоначелника. Градоначелник предлаже и градску управу и руководи њоме, чиме се његова одговорност повећава”, наводи се у тексту приједлога закона.

Приједлогом измјена закона предвиђени су облици непосредног учешћа грађана у остваривању локалне самоуправе – грађанска иницијатива, збор грађана и референдум, а наведено је и да подручје града Источно Сарајево чине подручја шест општина Соколац, Источни Стари Град, Пале, Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Трново.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Перица Бундало рекао је током посланичке расправе о овом акту да је потребан нови закон о граду Источно Сарајево, који би уредио односе града и општина, али да га је требало доносити у редовној процедури да би се обезбиједило што квалитетније функционисање те административне јединице.

“Предлажем да се приједлог овог закона преведе у нацрт и разматра у редовној процедури. Биће, дакле, времена да се спроведе јавна расправа о том акту на подручју на које се односи и да се пронађу заједнички ставови како би се донио што бољи текст овог закона”, рекао је Бундало.

Он је оцијенио да је то важан град на истоку Српске, те да причу око доношења овог закона није требало сводити само на непосредан избор градоначелника.

“Ми јесмо за то, али је дискутабилно да се тиме смањује значај Скупштине града”, рекао је Бундало и додао да је важно обезбиједити да се законски спроведе избор градоначелника.

Потпредсједник Народне скупштине Жељка Стојичић закључила је данашње засједање које ће бити настављено сутра посланичком расправом о Приједлогу закона о граду Источно Сарајево, по хитном поступку.

Посланици ће разматрати и Приједлог закона о измјени Изборног закона Републике Српске, по хитном поступку, на приједлог Клуба посланика СНСД-а, као и Приједлог закона о посебном поступку експропријације ради изградње ауто-пута и гасовода дионице Вукосавље – Брчко и Брчко – Рача, по хитном поступку.

Наставак сједнице је заказан за 10.00 часова.