Турска није задовољна преговорима с Русијом о сиријском Идлибу и спремна је да почне војну операцију у тој области, изјавио је предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Уколико земље са којима водимо преговоре не учине ништа у Идлибу, ми ћемо преузети ствари у своје руке. За сада нисмо видјели никакве резултате преговора који би нас задовољили. У потпуности смо спремни да покренемо своју операцију у Идлибу, питање је само времена. Можемо је започети у сваком тренутку, то је за нас од кључне важности – рекао је Ердоган.

Турски предсједник је додао и да је о могућој операцији у Идлибу разговарао и са предсједником САД Доналдом Трампом.

– Идлиб нећемо оставити режиму који очигледно не разумије нашу одлучност. Рјешени смо да претворимо Идлиб у безбједно мјесто за цивиле и за Турску, по сваку цијену – закључио је Ердоган.

Претходно је саопштено да је Ердоган позвао руског предсједника Владимира Путина да изврши притисак на сиријског лидера Башара ел Асада како би обуставио офанзиву сиријске војске у Идлибу и до краја фебруара напустила зону гдје су размјештени турски контролни пунктови.

Истовремено, Ердоган је запријетио да ће, уколико се то не догоди, покренути војну операцију у тој сиријској провинцији.

Иначе, прва фаза преговора о Идлибу одржана је прошле седмице у Анкари и то у свјетлу ескалације тензија на сјеверозападу Сирије. Друга фаза одржана је почетком седмице у Москви.