Разматрањем Приједлога закона о Граду Источном Сарајеву, по хитном поступку, данас је настављена сједница Народне скупштине ентитета Република Српска.

Овај закон предложио је Клуб посланика СНСД, а предвиђа да градоначелника Источног Сарајева бирају грађани на општим непосредним изборима, на период од четири године у складу са изборним прописима.

Подсјећају да се у свим локалним заједницама РС градоначелник, односно начелник општине бира непосредно, док се једино у граду Источном Сарајеву избор градоначелника врши већином гласова укупног броја одборника Скупштине града у складу са изборним законима РС и БиХ. Источно Сарајево је једини град у РС, који у свом саставу има више општина, а његово функционисање одређено је законским одредбама усвојеним још 1993. године, а посљедњи пут мијењаним 2005. године.

Како се наводи, апсурдна чињеница је да се у основном тексту закона наводе локалне заједнице које су данас територијално изван РС. На дневном реду сједнице Народне скупштине РС је још 15 тачака, међу којима и приједлози измјена Изборног закона РС, на приједлог Клуба посланика СНСД, те закона о посебном поступку експропријације ради изградње аутопута и гасовода дионице Вукосавље – Брчко и Брчко – Рача, такође по хитном поступку те између осталог, закони о инспекцијама и штрајку. Током расправе могли су се чути опречни ставови о овом питању.

У расправи је учествовала и потпредсједница НСРС Соња Караџић Јовичевић.

– Поново изражавам жаљење што не постоји категорија “прави навод”. Не желим никога да подржавам или кудим за оно што су рекле колеге између моја два обраћања. Хоћу да вам пренесем приједлог из једне прелијепе поруке коју сам добила, а то је, кад већ мијењамо неке ствари, око града српско (Источно) Сарајево, хајде да пробамо и да размислимо о томе да му промијенимо име. Рецимо, у смислу овог приједлога, што се не би звало Сарајево Републике Српске. Па неће бити ни Источно Сарајево, већином смјештено на југу и на сјевероистоку, ево неће бити ни српско па да некоме смета, да размислимо или да ми донесемо приједлог који ћете ви вјероватно одбацити, нек’ се зове Сарајево Републике Српске – рекла је Караџић Јовичевић.