Када је група студената на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву дошла на идеју да покрене курс за програмирање намјењен основцима и средњошколцима, управа факултета им је пружила потпуну подршку и обезбиједила просторије. Након веома успјешног курса у Источном Сарајеву, исти се, по први пут организује у Сокоцу. Своје знање полазницима ће преносити Богдан Боровчанин са колегом Марком Маловићем.

Према ријечима Боровчанина, курс је подијељен у неколико етапа.

– Слободно можемо рећи да се ради о више курсева, гдје ће заинтересовани имати прилику да уче основе Програмског језика „C sharp“ , након којег ће моћи бирати у ком правцу желе развијати своје вјештине односно моћи ће да развијају десктоп апликације, андроид, web сајтове. Неки курсеви трају мјесец, док неки захтјевају и до три мјесеца рада. Планирано је по 12 сати обуке током једног мјесеца. Термини и дужина часова организоваће се у договору са групама. Мјесечна цијена је 40 КМ, а настојали смо да будемо мало јефтинији од језичких курсева, који се нуде у нашем граду. Без обзира што су обуке намјењене ученицима, старосна структура неће бити ограничена, сви су добродошли, већ имамо старије заинтересоване – открио је он.

Иако још увијек нема факултетску диплому, од које га дијеле само два испита, Богдан посједује богато знање које ће настојати да пренесе и другима.

Представници признатог босанскохерцеговачког Удружења Бит Алијанса, чије су чланице све софтверске компаније у БиХ, посјетили су наш факултет и предложили нам да покренемо курс. За волонтере су изабрали неколико студената. Имали смо 140 пријављених за обуку, а све заинтересоване преко тог броја морали смо одбити због ограничених капацитета. Удружење Бит Алијанса пружило нам је прилику да као волонтери прођемо неколико курсева, припемимо планове и програме за рад, унаприједимо знање све до нивоа да сами можемо бити предавачи – истакао је овај млади Сокочанин.

План активности курса за програмирање исти је као и на Еелктотехничком факултету.

– На примјер, основцима ће бити много лакше да се сналазе у средњој школи, ако се одлуче за неку струку блиску поменутој области, а поготово онима пред факултет. Мени би веома помогло да сам са предзнањем отишао на студирање. Међутим, циљ нашег рада је и да пробудимо интересовање код дјеце, како би спознали све могућности које нуди свијет програмирања – казао нам је Богдан и додао да је ријеч о једном од најтраженијих занимања савременог доба.

– Према подацима Удружења Бит Алијансе, тренутно је доступно 6.000 радних мјеста у БиХ, а та потражња из године у годину енормно расте, како у нашој земљи и региону, тако и у свијету – истакао је.

Богдан Боровчанин је рођен 1996. године и апсолвент је на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву. Тренутно ради као андроид програмер, а посао обавља за домаће и стране компаније. Још у основној школи заволио је рад за рачунаром, те је у средњој школи учествовао на такмичењима из математике и информатике. Наш млади суграђанин је примјер како таленат и љубав могу дати одличне резултате.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.