Одлука Уставног суда БиХ да је члан 53. Закона о пољопривредном земљишту који је донијела Народна скупштина Републике Српске неуставан може имати негативне посљедице и по Град Бијељину, оцијенио је начелник градског Одјељења за пољопривреду Младен Савић.

Он је истакао да на подручју Града Бијељина постоји 4.400 хектара пољопривредног земљишта у својини Републике, од чега је уговорима о концесији на коришћење дато 3.500 хектара, а уговорима о закупу око 260 хектара.

– Остале површине су у поступку додјеле путем концесије или закупа, па ова одлука доводи у питање започете процесе и изазива забринутост пољопривредника шта ће бити са тим земљиштем. Многи сматрају да се на тај начин задире у територијални интегритет Републике Српске и да јој се отима имовина – нагласио је Савић.

Он је додао да се не смије заборавити чињеница да Република Српска готово тридесет година посредством Министарства пољоривреде, шумарства и водопривреде и јединица локалне самоуправе улаже значајна средства у побољшање квалитета и плодности земљишта, као и да гради системе за наводњавање и заштиту.