Фото: Ј.Маринковић

Кустос Српске куће на Крфу Љубомир Сарамандић посјетио је јуче Војничко спомен – гробље „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу и одао почаст српским жртвама у протеклом Одбрамбено – отаџбинском рату. Сараманидћ је по први пут боравио у овом дијелу Републике Српске, а повод је предавање и представљање књиге „Ходочашће на Крф“, које је синоћ одржано у Власеници.

Као неко ко се истински бори за његовање српског националног идентитета дочекујући већ двадесет година све туристе на Крфу и причајући им о најтежем периоду за српски народ – Првом свјетском рату, није могао да заобиђе Соколац. Открио нам је да је одавно чуо за „Мали Зејтинлик“.

– Тешко је објаснити свјеже емоције на овом светом мјесту. Визуелно подсјећа на „Зејтинлик“ у Солуну, али када погледамо бројеве односно године на крстовима, слика је у потпуности другачија. Разлика је сусрести се са споменицима старим стотину и тек двадесетак година. Солунски Зејтинлик, Кајмакчалан, Крф, „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу – све су то једнака света мјеста, која морамо поштовати – казао је кустос Српске куће на Крфу.

У разговору нам је открио да су код народа „са ове стране Дрине“ посебно изражени емоција и патриотизам, што је посљедица осјећаја угрожености током немилих догађаја у прошлости.

– Република Српска је једина побједа српског народа послије Првог свјетског рата и то не смијемо заборавити. Током претходних двадесет година, колико радим као кустос Српске куће, упознао сам безброј наших људи из Србије, Црне Горе, дијаспоре, али најдубље емоције исказују они из Републике Српске – додао је.

Сарамандић је истакао да из дуга према прецима морамо његовати наш карактер, особине и тијело.

Фото: Ј.Маринковић

– Организовањем школских екскурзија на света мјеста као што су Крф и острво Видо стиче се здрав патриотизам код омладине. Имали смо прошле године организоване двије групне посјете из Републике Српске. Такође, у посјети је био и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и надам се да ће тек да заживе те посјете. Наравно, на томе морају заједнички радити власт, министарства и институције – истакао је он.

О поменутој теми са Сарамандићем је разговарало руководство Средњошколског центра „Василије Острошки“ Соколац. Директор ове школске установе Мирослав Максимовић упознао је кустоса Српске куће на Крфу да соколачки средњошколци већ годинама одлазе на екскузију у Грчку.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.