Када је Андроид 9.0 Пие објављен 2018. године, Гоогле је указао на то да рад на телефону у “тамнијем” начину продужава век трајања батерије. Ево како батерија на Андроиду може трајати дуже. Изласком Андроида 10 у 2019, Гоогле је додао “тамну тему” (дарк моде) и омогућио програмерима да интегришу ову опцију у своје апликације.

Зашто? Зато што сав бијели, празни простор на екрану вашег телефона захтијева више енергије и додатно троши батерију. Ако укључите црну позадину, тиме ћете штедити енергију батерије.

Такође, коришћење црне позадине има и потенцијалне здравствене користи, јер нека истраживања показују да овај режим рада омогућава мање напрезање очију, посебно када је у окружењу слабо освјетљење.

Зато подсјећамо на ову опцију оне који ју до сада нису пробали.

Како активирати црну позадину екрана?

Поступак описан даље у тексту може се разликовати у зависности од тога о уређају који користите. Ипак, ријеч је о основним корацима које требате учинити, те не би требало да буде тешко.

Отворите опцију подешавања и изаберите екран. Овде пронађите опцију “дарк тхеме” и помјерите прекидач на позицију Укључено (Он). И то је то.

Ако имате проблем пронаћи ову опцију, користите претрагу на свом телефону укуцавајући неки од ових појмова: “дарк тхеме”, “дарк моде” или “нигхт тхеме”.

Након што сте ову опцију активирали, позадина ће се промијенити из бијеле у црну боју.

У овом начину, системске и неке друге апликације, као што су Гмаил или Мессагес, које су ажуриране да подрже “дарк моде”, аутоматски ће промијенити свој изглед на основи нових поставки система. Неке апликације то неће учинити аутоматски, већ ће вас питати желите ли ову промјену или не.