Високи представник ЕУ за спољну политику Жозеф Борел предложио је Мирослава Лајчака за специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине, сазнају Независне.

Исти извор наводи да је Борел у петак упутио приједлог министрима спољних послова ЕУ, који треба да донесу коначну одлуку о његовом именовању.

Иако се сматра да сам чин предлагања готово сигурно значи да ће Лајчак добити ову позицију, постоји могућност и да не буде постигнут консензус с обзиром на то да, како је речено „Нзависним“, неколико чланица ЕУ још има одређене резерве.

Борел је министрима спољних послова ЕУ нагласио да је потребно одлуку донијети у што краћем року да би Лајчак одмах могао ступити на дужност.

Извор Независних појашњава да постоји притисак из Вашингтона да се споразум између Београда и Приштине потпише на љето, те да би Лајчак требало да одблокира завршетак међународног признања Косова, али и могућност заштите права Срба на сјеверу Косова, с тим да се не искључује ни могућност давања широке аутономије сјеверу.

Према истом извору, ЕУ се жури да што прије именује свог изасланика за дијалог, како би се укључила у процес који је покренуо предсједник САД Доналд Трамп преко свог специјалног изасланика, амбасадора у Берлину Ричарда Гренела.

Иако још нису јасни сви детаљи, очекује се и усаглашавање америчке спољне политике на цијелом Балкану у свјетлу рјешавања спора између Београда и Приштине.