Коприва је врло љековита и корисна биљка коју људи погрешно третирају као коров. Она је позната по томе што садржи велике количине жељеза, магнезијума, натријума, калцијума, калијума и фосфора. Њихова комбинација неопходна је за здравље и уравнотеженост нашег организма.

Тинктура од коприве јако је корисна управо у периоду јесени и зиме. Ако је пијете свакодневно, врло је вјероватно да ће вас сезонске здравствене непогоде попут прехлада и кашља мимоићи.

За што се све користи тинктура од коприве? Против опадања косе, за јачање крви (код анемије), јачање имунитета, отпуштање воде из организма (природни диуретик), лијечење реуматизма, болести пробавних органа, атеросклерозе, мигрена, бубрежних болести, уринарних инфекција и ублажавање алергијских реакција те екцема на кожи.

Око 10 до 15 капи тинктуре отопи се у води и пије трипут дневно, најчешће прије оброка. Или, у случају проблема с опадањем косе, неколико пута седмично пар капи тинктуре умасирати у власиште, те након неколико минута испрати.

За тинктуру су потребна само два састојка: коприва и ракија. Коприва се бере са стаблом и коријеном па слободно наберите колико желите. Код куће је добро оперите, а затим је ножем исијеците на ситне дијелове. Минимална потребна количина је око двије пуне шоље. Други састојак је литра ракије, по могућности од кома, комовице. Насјецкане дијелове ставите у стакленку с ракијом и добро затворите. Тако затворена, стакленка треба стајати 15 дана.

Током тога времена потребно је неколико пута промућкати садржај. Након двије седмице тинктуру треба проциједити кроз густу цједиљку или газу.

Тинктуру чувајте у стакленој боци тамније боје, никако на свијетлом и осунчаном мјесту. Такође, нема потребе да је чувате у фрижидеру већ је држите на собној температури.