Фото: Соколац-срце Романије

Први предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник изјавио је Срни да је први Устав Републике Српске усвојен послије полууспјешне конференције у Лисабону 1992. године и да је он брана унитарној БиХ.

„То су били почеци принципа који су послије названи ‘Кутиљеров план’, када су три стране направиле прелиминарни споразум. Устав Републике Српске настао је након што је муслиманска страна одустала од ‘Кутиљеровог плана’ који је предвиђао да се БиХ трансформише у унију три републике – српску, муслиманску и хрватску“, нагласио је Крајишник, који је предсједник Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“ .

Он је подсјетио да је први Устав Републике Српске једногласно усвојила Скупштина српског народа у БиХ 28. фебруара 1992, која је раније, 9. јануара, донијела Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ.

Устав је тада донесен по узору на најсавременије европске уставе. Основна подлога је био Устав Србије, односно, тадашње Савезне Републике Југославије“, прецизирао је Крајишник, те напоменуо да је највише измјена Устав доживио, углавном, насилним путем.

Он је оцијенио да је свака промјена у Уставу БиХ његово скрнављење, политичка провокација и жеља да се направи унитарна БиХ, што неминовно води у рат.

„То је нешто што је мимо Дејтонског мировног споразума, покушај да се направи једна унитарна БиХ, а знамо да унитарна БиХ и сам покушај да се она направи води у рат“, указао је Крајишник.

Он је напоменуо да је Устав БиХ компатибилан са Уставом Републике Српске, те да је све, што је и било спорно, усаглашено када је почело спровођење Дејтонског мировног споразума.

Први предсједник Народне скупштине Републике Српске нагласио је да је Устав један од најважнијих аката Српске, због чега би требало опрезно ући у његове евентуалне измјене и доградњу.

Уколико се буде пришло измјени Устава Републике Српске, то треба урадити са доста опреза. Он не смије бити револуционарно мијењан“, оцијенио је Крајишник.

Он сматра да евентуалне измјене Устава Републике Српске треба креирати по специфичностима српског народа, никако према утицајима са стране.

„Треба направити кључ. Опасна је код нас регионализација, јер смо склони да тај свој атар претворимо у виши степен организовања, чак и до државе. Поборник сам да Република Српска треба децентрализовати власт и због полицентричних разлога и због тога што у сваком дијелу Српске треба да буде присутан дио централне власти“, нагласио је Крајишник.

Он је додао да то треба да служи на част међународним посредницима који су радили посао који не разумију, а жеља им је била да направе вјештачку државу.