Други пут у овом мјесецу општину Соколац захватило je сњежно невријеме које је донијело потешкоће овдашњем становништву. Јутрос је без воде око 80 одсто потрошача, а без струје су они који се електричном енергијом снабдијевају са далековода „Каљина“ и „Ново Село“.

Руководилац Електродистрибуције а.д. Пале – радне јединице Соколац, Блаженко Булајић истакао је да су екипе на терену од раних јутарњих часова.

– Јуче смо радили на отклањању хаварија које су настале прије петнаестак дана, када смо имали талас лошег времена. Снијег који је синоћ почео да пада проузроковао је нове проблеме, а наши радници су на терену јутрос од 6 часова. Покушали смо премостити квар како би обезбиједили напон на изворишту „Биоштица“, међутим квар постоји у главној трафостаници Електропреноса. Њихови радници су обавјештени и очекује се долазак екипа из Сарајева и Вишеграда, како би квар што прије био отклоњен, казао је Булајић.

Из предузећа Водовод и канализација „Врело Биоштица“ у стечају кажу да су, због нестанка струје на црпним пумпама врела „Биоштица“, без воде становници Сокоца и 12 околних села.

– У вријеме нестанка електричне енергије, око 1 сат и 40 минута иза поноћи, већ смо имали проблема у испоруци воде, јер због јучерашњих радова електодистрибуције нисмо успјели да напунимо базен. Нисмо успјели обезбиједити довољне залихе воде ни помоћу алтернативног напајања преко Каљине. Када се успостави неометан рад електро мреже, можемо очекивати стабилизацију испоруке воде, изјавио је у име поменутог предузећа Петар Вучковић.

У зимској служби општине Соколац рекли су да је механизација на терену и да чисти приоритетне саобраћајнице, а из предузећа „Романијапутеви“ саопштавају да је саобраћај успорен, али да су сви путни правци на овој регији проходни.

– Дежурне екипе раде на редовном одржавању путева на подручју Сарајевско- романијске и Горњо-дринске регије и за сада нема застоја у редовном одвијању саобраћаја, рекао је технички директор Драган Булошчић.

У Сокоцу је током ноћи пало 19 центиметара новог снијега и 23 литра воденог талога по метру квадратном, а јутарња температура износила је – 2 степена.