Делегација руског града Коломна потписала је уговор о сарадњи између Универзитета у Источном Сарајеву и Државног социјално-хуманитарног универзитета из Московске области.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић изразио је задовољство чињеницом да су угостили руску делегацију, напоменувши да Универзитет има споразум са десет универзитета у Руској Федерацији о изузетно интензивној и квалитетној сарадњи.

– То се, прије свега, односи на универзитете Ломоносов и Саратов који имају споразум о сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву. Њихови наставници су активно укључени у извођење наставе на докторским студијама. Неколико студената са Универзитета у Вороњежу борави на нашем Универзитету, односно на Економском факултету у Брчком – рекао је Кулић новинарима након састанка са руском делегацијом.

Он је додао да је стратешки интерес Универзитета у Источном Сарајеву да се сарадња интензивира, те се нада да ће у томе и успјети.

Руководилац Центра за међународно образовање Државног социјално-хуманитарног универзитета из Московске области Костјакова Лариса Николајевна изразила је наду да ће потписивање овог споразуам о сарадњи бити од користи студентима и професорима оба универзитета.

– Наш Универзитет има десет факултета и у суштини сви одговарају онима који постоје на Универзитету у Источном Сарајеву. Баш из тог разлога се надамо да ће сарадња бити раширена и плодотворна – истакла је Николајевна.

Она је захвалила у име руске делегације представницима Универзитета и града Источно Сарајево на позиву за посјету и сарадњу.

Надам се да ћемо бити стварни побратими, као што ће бити наши градови, тако и универзитети – навела је Николајевна.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић изјавио је да је потписивање међууниверзитетског споразума наставак сарадње градова Коломна и Источног Сарајева, односно реализације споразума који су раније потписали градоначелници два града.

Он је истакао да град подржава Универзитет и помаже његов развој, те нагласио да ће Источно Сарајево и Коломна наставити сарадњу и у области образовања, културе, туризма и других заједничких дјелатности на обострано задовољство.

– Захваљујемо нашим гостима на великом гостопримству које су показали када је делагација Источног Сарајева била у Коломну и Москви, као и Амбасади Русије у БиХ, јер су омогућили да се сарадња успостави – рекао је Лучић.

Потписани међууниверзитетски споразум подразумијева размјену студената, мобилност академског особља, заједнички истраживачки рад и размјену искустава када је ријеч о високом образовању.

Руководство Универзитета у Источном Сарајеву, на челу са ректором Кулићем, представили су гостима из Русије структуру и рад ове високошколске установе, те су заједно са деканима Електротехничког и Машинског факултета обишли лабораторије Универзитета.

Пријем за руску делегацију у кабинету градоначелника Источног Сарајева Ненада Вуковића биће организован сутра у 9.00 часова, а у 10.00 часова планирана су изјаве за медије.

Гости из Русије сутра ће у 11.15 часова посјетити Војничко гробље „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу, потом Храм Светог мученика Георгија на Равној Романији, а у 14.00 часова Олимпијски центар „Јахорина“.

Посљедњег дана посјете, у суботу, 29. фебруара, руска и делегација града домаћина посјетиће у 9.00 часова фабрику „Мофас“, а у 11.00 часова је предвиђено полагање вијенца на споменик руском дипломати Виталију Чуркину у Источном Новом Сарајеву.