Представници општинске управе Источна Илиџа данас су одржали састанак са Јасном Малешевић, директорицом Републичког завода за заштиту културно-историјског насљеђа РС, Милијаном Окиљ, начелницом Одјељења за заштиту културно-историјског насљеђа и Синишом Шешумом, директором Канцеларије UNESCO-а за БиХ. Испред општине Источно Ново Сарајево састанку је присуствовала Наташа Богдановић Трифковић.

Ово је трећи састанак на тему заштите културно-историјске баштине, а резултат обављених разговора су конкретни задаци који ће се реализовати у наредном периоду.

Заштита стећака, најприје оних који су измјештени са Павловца, и уређење локалитета Градац на Илињачи су приоритети општине када се говори о културно-историјском насљеђу. Општина Источна Илиџа 2010. године је израдила елаборат под називом “Стећци на подручју општине Источна Илиџа”.

Како су истакле представнице Завода и г. Шешум, ово је јединствен и веома вриједан документ, који нема ниједна локална заједница у РС.

Договорени су сљедећи кораци у погледу заштите стећака са локалитета Павловац, враћања измјештених стећака на поменуто мјесто и изградње, односно уређења археолошког парка на Павловцу. Прве активности, које се очекују почетком сљедећег мјесеца, одвијаће се у сарадњи Општине Источна Илиџа, Републичког завода за заштиту културно-историјског насљеђа РС и Канцеларије UNESCO-а за БиХ.