Влада Републике Српске одлучила је јуче да прихвати задужење Српске према Европској инвестиционој банци према пројекту „Водовод и канализација у Републици Српској два“ у износу до 30.000.000 евра.

Кредитна средства намијењена су за изградњу и обнову инфраструктуре за водоснабдијевање, отпадне и оборинске воде у општинама у Републици Српској, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Циљ пројеката је унапређења услова живота за око 216.200 становника Републике Српске.

Тренутно су за учешће у пројекту кандидовани пројекти из 35 општина – Нови Град, Братунац, Козарска Дубица, Крупа на Уни, Соколац, Шамац, Градишка, Зворник, Пале, Теслић, Рогатица, Котор Варош, Петрово, Лакташи, Бијељина, Милићи, Власеница, Прњавор, Рудо, Угљевик, Мркоњић Град, Купрес, Модрича, Љубиње, Доњи Жабар, Хан Пијесак, Оштра Лука, Дервента, Источни Дрвар, Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Костајница, Источни Стари Град, Источни Мостар и Требиње.

Осим ових општина, у саопштењу се наводи да је могуће накнадно укључење и осталих заинтересованих општина у пројекат према расположивим средствима.

Период реализације пројекта очекује се од 2020. до 2024. године.

Влада Републике Српске донијела је и одлуку о одобравању средстава у укупном износу од 100.000 КМ за унапређивање производње сјемена у брдско-планинском подручју у оквиру Јавне установе Пољопривредни институт Републике Српске за јачање капацитета и текућег пословања.