Састојци:

200 г кукурузног брашна, 400 г пшеничног брашна, 1 дл млаке воде, 1,5 дл јогурта са собне температуре, 1 кашичица шећера, 2 кашичице соли, 10 г прашка за пециво, 1/3 свјежег квасца (око 15 г), 200 г сира, 2 јајета, 2-3 дл уља за пржење.

Припрема:

Помијешајте кукурузно и пшенично брашно, додајте прашак за пециво и со, све заједно промијешајте. У 100 мл млаке воде растворити и кашичицу шећера и квасац. Додајте 2 јаја, 150 мл јогурта и 200 г измрвљеног сира.

Све лијепо сједитните, па постепено додавати брашно уз непрестано мијешање кашиком докле год можете. Затим додајте преостало брашно и умијесите руком тијесто. Не мора да се мијеси дуго – само док не престане да се лијепи за чинију и руке. Прекријте крпом и ставите у рерну угријану на 50 степени или на топло мјесто 15-20 минута.

Радну површину премажите уљем. Након нарастања тијесто не премијесујте, већ пребаците на радну површину и науљеном руком благо притискајте тијесто, па оклагијом развуците у правоугаони облик. Развучено тијесто треба да буде дебљине око 1,5-2 цм. Сијеците траке око 2 цм широке, дужине по жељи.

2-3 дл уља сипајте у шерпу и угријте. Пржите пирошке са обје стране док не порумене, пазећи да не загоре (смањите температуру чим их спустите у посуду за пржење).

Вадите на папирни убрус или салвету и служите уз прилоге по жељи.