рема посљедњим истраживањима, свако од нас у просјеку проведе око 7,7 сати дневно у сједећем положају. Свакодневно сједење има многобројне негативне посљедице на тијело, док је физичка неактивност четврти најчешћи узрок смртности у свијету.

Будући да се број “сједећих” професија све више повећава, стручњаци упозоравају да реагујете прије него што примијетите неке од наведених тегоба.

Доњи дио леђа

Погрбљено сједење за столом у почетку може да изазове мање болове у леђима, који се временом погоршавају. Лоше држање доводи до стезања кичмених дискова, што може да изазове трајне проблеме. Оно што можете да учините како бисте исправили леђа јесте да обавезно користите тастатуру која је физички одвојена од компјутера, како се не бисте надвијали над њом. Тастатуру примакните себи, тако да вам лактови стоје близу тела, док су зглобови испружени.

Врат

Сједење испред компјутера је напорно за кичму, јер држање главе под углом од 30 степени захтијева од три до четири пута више напрезања мишића него када је држите под углом од 90 степени, кажу стручњаци. Због тог је потребно позиционирати монитор компјутера, тако да вам је средина екрана у нивоу са брадом, због чега ће ваш врат бити у неутралној позицији. Ако не можете да помјерите монитор, поставите га на постоље како не бисте морали да спуштате главу.

Ноге

Када ноге не могу да се испруже или помјерају, мишићи ногу временом почињу да боле. Тај бол је на почетку слабији, али временом постаје све јачи. Због тога треба помјерити столицу тако да вам је удобније ногама. Када сједите, стопала треба да вам буду равна са подом, а кољена савијена и мало изнад равни кукова.