Фото: Shutterstock

Пад цијена нафтних деривата на свјетском тржишту наставио је обарање цјеновника и у БиХ, па је тако на подручју Прњавора гориво могуће усути и за 1,75 КМ, а овај тренд би, тврде стручњаци, требало да слиједе и остале пумпаџије, јер имају простора да бензин и дизел снизе на испод двије марке.

Истовремено, цијене у Бањалуци и даље су знатно веће и износе од 2,17 КМ па навише, док је Семберија, традиционално, много јефтинија, па је гориво могуће усути за око двије марке по литру.

Милорад Славуљица, власник бензинске пумпе у којој Прњаворчани, те сви који пролазе кроз ову општину, гориво могу сипати за 1,75 КМ по литру, истиче да није у питању краткорочна цијена нити акција.

“И бензин и дизел на тој нашој пумпи коштају 1,75 КМ и тако ће остати док не дође до промјене набавне цијене. Основни разлог је то што је гориво појефтинило на свјетској берзи. Осим тога, имамо у близини једну пумпу која је снижавала цијене па смо се и ми на то одлучили”, навео је Славуљица за “Независне”.

Он додаје да су на његовим осталим бензинским пумпама цијене више, али не искључује могућност да ће их снизити.

“Свакако да ћу размишљати о томе да нашим потрошачима у овој тешкој ситуацији спустимо цијене на што је могуће ниже износе. И други пумпаши имају простора да спусте цијене”, увјерава Славуљица.

Ипак, у Групацији за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС наводе да је у свим локалним заједницама у РС недавно дошло до појефтињења горива, те да засад нема назнака да ће доћи до новог пада.

“На неким пумпама гориво је појефтинило за седам до десет фенинга, а на неким и више од тога. У међувремену, није било промјена када је ријеч о рафинеријским цијенама. Ако би дошло до корекција рафинеријских цијена, може доћи и до промјена на бензинским пумпама”, потврдио је за “Независне” Зоран Берак, секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС.

Међутим, извор “Независних”, који годинама прати кретања када је ријеч о енергентима, тврди да сви прометници имају још простора да снизе цијене.

“Ако је рентабилно власнику те бензинске пумпе у Прњавору, зашто није осталима? Пратио сам и најновије цијене на свјетском тржишту, али и рафинеријске, и тврдим да би гориво на свим пумпама требало да кошта двије марке, или испод тога. Ма нема никакве дилеме о томе”, наводи саговорник.

А на бензинским пумпама у Бањалуци у протеклим данима није било већих осцилација. Екипа “Независних” обишла је четири бензинске пумпе и установили смо да су цијене горива на њима мање-више уједначене, тако да дизел кошта од 2,17 до 2,25 КМ, а бензини су од 2,17 до 2,29 марака по литру.

Цијена литра дизел горива и бензина на пумпама у Приједору креће се од 2,19 КМ до 2,25 КМ. Када је ријеч о ФБиХ, цијене су падале, а зависе од продајног мјеста – у Бихаћу дизел кошта од 2,16 па навише, а бензин од 2,21, у Сарајеву је дизел од 2,06, а бензин од 2,11, док у Мостару дизел и бензин коштају од 2,06 КМ па навише.