Предсједништво СДС разматраће данас ситуацију у коју их је довео Мићо Мићић у Бијељини потписујући коалициони споразум са СНСД.

Начелно, СДС има двије могућности – да јавно или прећутно прихвати споразум кога је актуелни градоначелник у име Градског одбора СДС Бијељина договорио са СНСД, или да из странке избаци Мићића јер је прекршио одлуку Предсједништва странке у којој се каже да се обустављају преговори са свим странкама о потенцијалним коалицијама.

Ни једна, ни друга ситуација нису повољне за СДС: прихватањем коалиције са СНСД, највише руководство СДС на челу са Мирком Шаровићем прекршило би властити принцип да нема никакве коалиције са Милорадом Додиком. Како Српскаинфо сазнаје, један дио функционера СДС плаши се да би тада „непослушни Мићић“, ако остане у СДС, могао да затражи и смјену предсједника странке Шаровића, уз образложење да је његова политика искључивости штетна по СДС.

С друге стране, искључењем Мићића из СДС, странка би остала без комплетног Градског одбора и без озбиљног кандидата за градоначелника на октобарским локалним изборима. И једна и друга идеја има присталице у странци, али је сигурно да је ово најтежи испит за Мирка Шаровића од како се налази на челу СДС.

Због тога је, како тврде одлично обавијештени извори Српскаинфо, најуже руководство СДС током протеклог викенда покушало да нађе средње рјешење, а то је да смијене Мићића с мјеста предсједника ГО у Бијељини, а умјесто њега да нађу другог човјека. Према овој комбинацији, Мићић би остао у СДС.

– Анкетирали су појединце из Градског одбора Бијељине с питањем да ли су спремни да преузму руковођење Градским одбором, јер ће Мићић да буде смијењен. Међутим, сви до једног су то одбили, рекавши да остају уз Мићића. Креаторима ове идеје постало је јасно да је ГО Бијељина компактнији него што су мислили, те да би свака санкција против Мићића значила да СДС остаје без комплетног одбора. Врх СДС је знао да се Мићић састаје и да преговара са Милорадом Додиком, али нису знали да је финализовао преговоре, па чак и ставио свој потпис – тврди наш саговорник.

Мада се у јавности створила атмосфера да је данас дан „Д“ за Мићића и СДС, Предсједништво странке ипак није посљедња адреса која може да одобри или да поништи коалициони споразум са другим партијама, него је то Главни одбор. Како тврде извори Српскаинфо, на Предсједништву ће се вјероватно десити двије ствари.

– Од Мићића ће се тражити да се на Предсједништву, али и јавно одреди о томе зашто је договарао коалицију са СНСД мимо закључка Председништва СДС којим је то забрањено. Друго, покушаће да поправе што се поправити да, па ће вјероватно од Мићића тражити да доради споразум са СНСД у неким дијеловима за које у СДС тврде да су штетни – тврде саговорници Српскаинфо.

Изјаву предсједника СДС Мирка Шаровића јуче нисмо успјели да добијемо. Чланови Предсједништва СДС који су нам се јавили на телефон нису жељели да говоре на ову тему. Кажу, не би жељели да “искачу” прије сједнице Предсједништва.

Мићић је јуче поручио да никада неће напустити СДС, те да приједлог споразума са СНСД није политички, већ економски. Тврди да сви који су против тог споразума не воле свој град и Семберију. Одговарајући на питање новинара о забрани лидера СДС Мирка Шаровића да се сарађује са Милорадом Додиком, Мићић је рекао да ће о тој теми данас бити ријечи на Предсједништву странке и додао да се чује и са Шаровићем.

Ту има мало више буке, галаме и приче, мало је то надувано. Желим да у овом граду направимо још лијепих ствари, то је мој једини мотив – закључио је Мићић.

Универзитетски професор Драго Вуковић сматра да више није питање хоће ли бити сарадње Мићића и Додика него шта ће бити са Мићићем и СДС, а ту постоји неколико варијанти.

– Једна је да Мићић остане у СДС и да некако Шаровић прогута ту сарадњу са СНСД због интереса града, а да Мићића подрже сви остали, да он буде неки заједнички кандидат. Колико знам, то је једна од варијанти која је најближа реалности. Ако СДС искључи Мићића, по мом суду то би било лоше за СДС. Бијељина је још један од центара гдје СДС има неку снагу. Ако искључе Мићића сигуран сам да ће он основати нову партију или групу грађана и за собом повући значајан број људи из СДС. Има ту још једна међуваријанта за коју сам чуо ових дана, а то је да ће Шаровић „мрцварити“ Мићића у смислу да га неће искључити из партије, али да ћему можда распустити Градски одбор или тако нешто – каже Вуковић за Српскаинфо.

Према његовим ријечима, поставља се питање да ли је циљ нашкодити Мићићу или је циљ спасити СДС у Бијељини. Вуковић навија за ово друго.

Ако би Шаровић именовао новог кандидата на сљедећим изборима, а да то не буде Мићић, услиједила би подјела СДС. Брзо ће тај расплет бити видљив. Мислим да није добро што се политика претворила у интересну политику најлошијег типа. Ако Мићић иде са тезом заједничких пројеката и бригом о грађанима, а СДС каже нећемо то јер нећемо да сарађујемо са Додиком, онда је то контрапродуктивно за странку – закључује Вуковић.

Градоначелник 2022. иде у посланике?

У споразуму ГО СДС Бијељина и СНСД пише да ће Мићо Мићић бити кандидат за градоначелника Бијелине широке коалиције коју подржава СНСД. За двије године, по принципу ритације, функцију градоначелника преузеће кадар СНСД, највјероватније замјеник градоначелника, а СДС ће преузети функцију замјеника. Овај принцип ротације ће се се одржавати и у наредном изборном циклусу.

Међутим, Изборни закон БиХ не познаје могућност ротације на мјесту градоначелника, без пријевремених избора.

– То треба тумачити на начин да Мићић 2022. вјероватно подноси оставку на мјесто градоначелника, иде у посланике, а подржава кандидата СНСД за градоначелника Бијељине – тврди извор Српскаинфо.

Овај споразум оставља и могућност коалиције и за опште изборе 2022. уз сагласност руководства странака. Такође, у споразуму је набројано 12 инфраструктурних пројеката који би требало да буду реализовани, попут ауто – пута од Београда преко Бијељине до Бањалуке, дринског насипа или гасификације Бијељине.