„Ситроен“ на пролеће пушта у промет свој електрични аутомобил назван „ами“ – двосед мањи од два и по метра, који је технички класификован као „лаки четвороцикл“, што значи да га могу возити тинејџери старији од 14 година у Француској и 16 у остатку Европе.

„Ситроенов“ малени двосед „ами“, као концепт први пут је представљен прошле године. На пролеће ће бити пуштен у продају, али ће моћи и да се изнајмљује као електрични скрутери и друга превозна средства за мања растојања.

За управљање „амијем“ није потребна возачка дозвола, а с обзиром на чињеницу да га могу возити и тинејџери, могло се очекивати да ће му максимална брзина бити само 45 километара на сат, ограничење које у Европи важи и за електричне бицикле.

У „Ситроену“ наводе да ће „ами“ са једним пуњењем батерије моћи да превали растојање од 70 километара, што звучи мало, али, с друге стране, то значи да ће моћи да се пуни из стандарде зидне утичнице од 220 волти за само три сата.

Наруџбине за овај лаки четвороточкаш почеће да се примају од 30. марта у Француској, затим у Шпанији, Италији, Белгији, Португалу, а потом и у Немачкој. У „Ситроену“ очекују да ће прве испоруке у Француској кренути у јуну.

Конструкција и дизајн овог електричног двоседа је такође веома занимљив и изазвао је различите реакције. У „Ситроену“ наглашавају његову једноставност, симетрију врата, браника, па чак и подне каросерије, додајући да је број јединствених компоненти минималан. „Ами“ има и изузетно сведену унутрашњост, што значи да возач мора да користи свој мобилни телефон и блутут звучник уколико жели, да слуша музику.

Уз аутомобил иде и пратећа апликација која даје детаље о аутомобилу, као што су тренутни статус напуњености батерије, упозорења о пређеној километражи и одржавању. Апликација се може користити и за проналажење најближег места за пуњење батерије.

У компанији наводе да ће аутомобил бити на располагању и за изнајмљивање, било месечно, било на сат. Заинтересовани ће бити у могућности да изнајме „ами“ за 19,99 евра месечно, пошто најпре уплате аконтацију од 2.644 евра.

Или, уколико неко жели да изнајмљује аутомобил на краће временске периоде, попут електричног скутера, у „Ситроену“ кажу да ће бити доступни за око 0,26 евра по минуту, преко агенција за изнајмљивање, уз месечну претплату од 9,99 евра. Ко жели да буде само његов, биће му потребно 6.000 евра, а може се поручити и преко интернета и биће достављен на кућну адресу.