Предсједник Сирије Башар ел Асад изјавио је да је наредни циљ сиријске војске, након што се Идлиб ослободи од терориста, покрене процес ослобођења источних региона земље.

– Са војне тачке гледишта први циљ је свакако Идлиб. Очигледно је да је Турска, према наредби Америке, уложила сву снагу како би спречили да се Идлиб ослободи, како ми не бисмо могли да кренемо на исток – рекао је он у интервјуу за телевизију Русија 24. Упркос томе што је Идлиб тренутно приоритет за сиријску војску, Асад је рекао да се са људима из источних региона Сирије већ увелико воде преговори.

Такође је рекао и да америчка окупација тих источних региона изазива „гњев и неговодање“ људи који тамо живе.

Претходно је Асад рекао да Сирија није починила никакве непријатељске акције против Турске, те да су све садашње несугласице између народа двије државе нелогичне.

Истовремено, сиријски предсејдник нагласио је да турски народ сматра братским, те да не разумије због чега Турци гину у Сирији.

Заоштравање ситуације у Идлибу

До заоштравања ситуације у региону сиријске провинције Идлиб је дошло 27. фебруара, када су милитанти терористичке групе „Хајат Тахрир ел Шам“ напали сиријске положаје у близини насеља Бехун. Као одговор на то у ваздушном нападу сиријске војске погинула су 33 турска војника, који, према саопштењима Анкаре, није ни требало да се ту налазе.

Руска страна је предузела мјере у циљу потпуног прекида ватре са сиријске стране и обезбиједила евакуацију погинулих и рањених. Након тога је Турска саопштила о почетку копнених и ваздушних напада на положаје сиријске војске.