Фото: Соколац-срце Романије

На данашњој сједници Скупштине општине Соколац пред одборницима се нашла информација Захтјев невладиних организација и грађана општине Соколац због градње мини – хидроелектране на ријеци Каљини.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица огласио се поводом лажних оптужби, које су према његовим ријечима изнешене у предмету Забарана градње мини – хидорелектране на ријеци Каљини који се данас нашао пред одборницима локалног парламента. Између осталог у предмету је наведена информација да је начелник општине Соколац на захтјев инвеститора наредио прикупљање документације и тражио од РУГИПП ПЈ Соколац цијепање парцела државног земљишта, како би могао издати дозволу за градњу, на шта је начелник Бјелица одговорио да не постоји ниједан доказ за ове лажне тврдње, те да је члан 60.Закона о уређењу простора и грађењу јасан, и да је из њега познато ко има надлежност за издавање дозвола.

– Већ дуже вријеме појединици који не припадају ниједној невладиној организацији, лажно се представљајући као представници грађана и НВО сектора, покушавају да блате моје име, као и да ставе мрљу на рад локалне власти. Без иједног релевантног доказа износе лажи у јавност, покушавајући да што више политизују ову ситуацију везану за МХЕ. Јасно је да општина Соколац, Скупштина општине Соколац и ја као начелник немамо надлежности за издавање дозволе за изградњу МХЕ, то говори члан 60. Закона о уређењу простора и грађењу прописано да локацијске услове за изградњу енергетских и других објеката и постројења за производњу електричне енергије издаје Министраство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске. Дакле, Влада Републике Српске, односно ресорна министарства у складу са законом о концесији као и поменутим Законом надлежни су за провођење поступка јавног надметања тако и за издавање потребних одобрења. Ово је јако осјетљива тема за све грађане Сокоца, и са свим представницима невладиних организација које су потписници петиције против изградње МХЕ имам одличну комуникацију и сарадњу, међутим постоји пар појединаца који се представљају као представници НВО, а који воде кампању против мене и то је њихов једини циљ активизма, а не да бране градњу МХЕ. Врло брзо ће се показати ко је истински борац за ову општину и добробит њених грађана, рекао је Бјелица.

Након данашње сједнице у изјави за новинаре Бјелица је рекао да ће у наредном периоду у Сокоцу организовати округли сто у виду јавне дебате, на коме ће присутвовати представници ресорних министарстава и представници невладиних организација које су поднијели Захтјев Скупштини општине Соколац која у овом случају није надлежна за рјешавање истог. Он је навео да постоји одређени број појединаца који ову ситуацију желе да искористе у политичке сврхе.

– Позваћемо представнике Министарства енергетике и рудараства РС, Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде да нам у склопу јавне дебате предоче све информације везане за изградњу мини-хидроцентрале. Невладине организације, на челу са Спортско- риболовачким друштвом „Биоштица“ које је једно од организатора протеста и петиције за борбу против изградње МХЕ на ријеци Каљини имаће прилику да кроз разговор са релевантним факторима отклоне сваки вид неспоразума, као и да добију одговоре на питања која их занимају. Обзиром да је овај предмет, тј. захтјев који су поднијеле навладине организације са подручја општине Соколац прослијеђене и Српском члану Предсједништва БиХ, Предсједнику РС, Предсједнику Владе РС, Народној скупштини РС, ресорним министарствима и Граду Источно Сарајево сигуран сам да неће бити донешена одлука која би на било који начин угрозила грађане наше општине. Као начелник општине Соколац тражићу да се све чињенице о изградњи мини – хидроцентрале и њеним евентуалним штетностима разјасне и предоче грађанима Сокоца. Надам се да се неће више у политичке сврхе користит ова, за све нас осјетљива тема, рекао је Бјелица.

Ову тачку дневног реда која се односи на Захтјев невладиних организација и грађана општине Соколац због градње мини – хидроцентрале коментарисао је и шеф клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић који је у изјави за медије рекао да је заједнички став овог клуба да су против изградње мини – хидроцентрала на свим ријекама. Он је додао да представницима невладиних организација није дата прилика да присуствују као гости засједању локалног парламента, чиме је јасно прекршен Статут СО Соколац и Пословник о раду Скупштине.

Поводом изјаве да је током данашњег рада локалног парламента прекршен Статут СО и Пословник о раду Скупштине, јер представницима невладиних организација није дата прилика да присуствују скупштинском засједању, огласила се и предсједница Скупштине Општине Соколац Бојана Марковић.

– Скупштина општине Соколац није надлежна за издавање дозволе за изградњу мини – хидроелектране па у вези са тим не може доности ни одлуке, а то је и један од разлога због којих није одобрен и захтјев невладиних организација са подручја општине Соколац да присуствују на сједници. Једини разлог због кога се овај захтјев нашао на дневном реду сједнице, иако није у нашој надлежности, је да ја као предсједница СО Соколац заједно са свим одборницима који учествују у раду Скупштине, изразимо свој став по питању изградње мини – хидроцентрале и као савјесни грађани ове локалне заједнице упутимо још један апел надллежним институцијама да размисле о евентуалној штетности овог пројекта. У складу са тим на данашњој сједници донешени су закључци који ће бити достављени подносиоцима Захтјева то јесте невладиним организацијама, истакла је Марковић.

Уз захтјев невладиних организација достављени су и потписи грађана општине Соколац и Изводи из закона о заштити животне средине, а образложени су и аргументи против градње МХЕ.

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.