Највећа европска регионална авио-компанија, Флајби (Флyбе), престала је да ради у сриједу, 4. марта 2020. касно увече.

Флајби је затражио позајмицу од 100 милиона фунти од Владе Уједињеног Краљевства, али према поузданом извору ББЦ-ја она му није одобрена.

Та авио-компанија се обратила Влади молећи за помоћ захваљујући којој би могла да настави да ради до краја мјесеца и да покуша тако да преброди озбиљну кризу која је настала због епидемије корона вируса, пише Авиатица.

Компанија је, као и многе друге широм свијета, посљедњих дана суочена са озбиљним проблемима јер је број путника најмање преполовљен.

Како је ИАТА прије неколико дана јавила, авио-саобраћај се налази у можда највећој кризи у посљедњих десет година.

Корона вирус је довео готово до прекида куповине карата, отказивања великог броја раније направљених резервација или непојављивања путника на летовима.

Све авиокомпаније трпе огромну штету и изгубљену добит, али иначе финансијски слабе авиокомпаније, као што је то Флајби, који се већ дуже вријеме мучи да одржи ликвидност, ризикују престанак пословања.

Управо то се догодило синоћ овом британском авио-превознику, чији престанак рада оставља око 2.300 људи без посла, али и велики број малих британских аеродрома без икаквог промета.

Флајби је, осим што је била највећа европска регионална авио-компанија, била и компанија са највећим бројем линија у домаћем саобраћају унутар Велике Британије.

Интернет сајт авио-компаније Флајби престао је са радом у 23.45 у среду, 4. марта отприлике у исто вријеме када су посљедњи летови ове компаније обављени, а авиони приземљени.