Поштовани спортисти, цјењени гости, драга браћо и сестре.

Данас овдје у улици која од јуче носи име 9.јануар, улици која у нашем граду симболише младост и спорт, јер се у њој налазе школски објекти и спортска дворана у којој смо ми сада и којом стално пролазе они који живе спорт и радују се спорту, ми бирамо најбоље спортисте наше општине.

Тако ми славимо Републику, тако ми славимо живот и оно најздравије и највиталније у њему.

Соколац има спортисте на којима му често завиде и много већи градови и општине. Наши спортисти су учинили видљивим и препознатљивим наш Соколац. Приказали су дух, нашу енергију и жељу да будемо бољи од других, у свему и свуда. Онај мото да није важно колико нас има већ какви смо, најбоље показују управо они који на спортским борилиштима морају да побједе себе да би побједили друге.

А међу њима, атлетика заузима средишње мјесто. Због тога је највише управо атлетичара са признањем најбољег спортисте наше општине.

Атлетичари су проносили и проносе име нашег Гласинца и Сокоца некада широм Југославије, а како се то данас каже “региона”. Често им је тај регион мали па побјеђују на балканским првенствима и боре се да буду раме уз раме са европским спортистима. Годинама су баш они наши представници и на изборима за најбоље спортисте Републике Српске.

У години када смо били домаћини 56.МОСИ игара показали смо сву раскош спортског талента, домаћинског опхођења према ривалима и гостима и на то сви треба да будемо поносни.

Желим да се присјетимо и одамо признања нашим каратистима, а међу њима посебно младој Исидори Боровчанин, боксерима који градећи боље услове за тренинге и такмичења постижу и добре резултате, џудистима који раде одличне ствари са дјецом и омладином, па екипним спортовима од футсала преко фудбала, кошарке и рукомета, до одбојкашица које су 2019. године прославиле 23 године од оснивања клуба. За те двије и по деценије они су успјели да изњедре генерације успјешних одбојкашица које бране боје клубова не само на нашим просторима, већ и Белгије, а од недавно и Кипра.

Спорт у Сокоцу има традицију има љубав и представља продужени осјећај припадности овом подручју, његује љубав према свом граду и бојама.

Због тога ја овдје данас морам да нагласим да ми морамо наставити да изграђујемо спортску инфраструктуру, јер то представља не само нашу обавезу према домаћим спортистима, према свима вама који постижете успјехе и чије резултате ми данас овдје награђујемо, већ јер то представља и нашу развојну шансу.

Изградњом, бољих услова за тренинге ми отварамо могућности за припреме спортиста и спортских тимова. Тиме подижемо и привреду наше општине, од угоститељства и хотелијерства, преко трговине, и других услужних дјелатности тог типа.

Важно је да средимо стадион, да покријемо трибину, изградимо нову и заштитимо од пропадања, да то буде један репрезетативан спортски објекат у Републици Српској. Да би сутра могли да будемо домаћини и атлетских али и других такмичења.

И спортска дворана заслужује сређивање, модернизацију у складу са потребама и спортиста али и гледалаца.

Ове године очекујем да добијемо и тениски клуб. Да на новоизграђеним теренима у склопу Спортског центра Бара, дјечаци и дјевојчице започну своје прве тениске кораке.

Наша идеја и наш сан је да испод дворане изградимо затворени базен, те да тиме заокружимо спортски центар, али и да у ближој будућности наша спортска породица буде богатија за пливачки и ватерполо тим.

Све ово представља наш заједнички интерес и наша је жеља о којој разамишљају сви који воле наш Соколац онолико колико воле спорт.

Реализација тих идеја захтијева доста снаге и енергије. Биће потребно времена и новца, наилазићемо на препреке, имати успоне и падове али не сумњам да ћемо успјети.

Честитам награђеним спортистима. Свима желим да их у овој олимпијској години заобиђу повреде и да постигну што боље резултате стремећи ка норми за Токијо.

Соколац се одувијек поноси својим спортистима, а ја немам сумњу да тако неће бити и у будућности.

Начелник општине Соколац
Милован Бјелица