Министар здравља Златибор Лончар на ванредној конференцији за новинаре саопштио је да је у Србији потврђен први случај коронавируса. Реч је о мушкарцу (43) из Суботице који је боравио у Будимпешти и који се сам јавио надлежним органима. Осећа се добро и стављен је у изолацију у суботичкој болници. Биће тестиране све особе које су биле у контакту с њим.

Министар Лончар је рекао да се заражени мушкарац осећа добро и да нема тегобе. Налази се у изолацији у болници у Суботици. Узете су анализе свих особа које су биле у контакту са њим.

Његова сестра у Будимпешти код које је боравио имала је вирусну упалу плућа. Лончар је рекао да се заражени мушкарац понашао одговорно, да се самоизловао. Децу је послао код бабе и деде на село а његова супруга је остала са њим.

Ноћас је урађен тест, а резултат који је стигао јутрос показао је да је мушкарац позитиван на коронавирус

Лончар је рекао да је, што се тиче надлежних служби, одрађено све како треба.

Поновио је да нема разлога за панику и замолио је грађане да се придржавају мера за сузбијање вируса.

Ситуација нова али очекивана

Епидемиолог Предраг Кон је рекао да је ситуација у Србији сада нова али да је потпуно очекивана, иако је он мислио да ће се први случај забележити у Београду.

Истакао је да систем функционише и да се у конкретном случају пацијент сам јавио с тегобама.

Према његовим речима, појава коронавируса значи далеко веће ангажовање епидемилошке службе.

Људи који су били у контакту са зараженим мушкарцем биће до детаља прегледани и стављени под надзор, евентуално у карантин.

Кон истиче да особе које би се нашле у карантину, нису одговорне само према себи већ и према друштву.

“Такве особе не могу да раде, да иду у школе. То је битно у овом тренутку”, поручио је Кон.

Лечење у изолацији

Прецизирао је да се само лечење спроводи у изолацији и да је битно нагласити свим здравственим радницима да се припреме за рад у таквим условима.

Навео је да би обољевање здравствених радника имало двоструку штету – за саме раднике али бисмо с друге стране били у дефициту с кадром који би лечио заражене.

Указује да се у наредном периоду могу очекивати и нови случајеви на другим местима, нарочито у главном граду који је најбронији.

Иначе, већина земаља у региону је забележила случајеве коронавируса и стручњаци су наводили да је велика вероватноћа да се вирус појави у Србији.

Нама најближе жариште је у Италији а коронавирус је кренуо из Кине.