Ове једноставне кораке можете преузети већ данас и заштитити своје најдраже ципелице. То ће им продужити рок трајања. Уосталом, зашто би ципеле биле само за једну сезону?

1. Унапријед смањите штету. Најбоља ствар коју можете учинити за своје ципеле јесте превентивно их заштитити; било да су од коже, платна или брушене – нанесите заштиту за кожу на њих и на тај ћете начини спријечити прљавштину, воду и мрље на својим новим ципелама.

2. Избјегавајте да их носите два дана за редом. Дајте својим ципелама дан одмора; тако се имају времена осушити и неће се трајно раширити (јер кад се то догоди, повратка нажалост нема).

3. Залијепите гумено дно. Ако долазе без гумене заштите на потплату, однесите ципеле код обућара.

4. Одвежите их прије изувања. Сви смо криви за изување ципела прије него смо их одвезали; али ако желите да избјегнете трајно растезање ципела размислите о овој навици још једном.

5. Његујте их. Инвестирајте у добру регенеративну крему за ципеле и четку за кожу; тако ћете их након сваког ношења вратити у првобитно стање!

6. Правилно их спремајте. Најгоре што можете учинити за своје ципеле (али и робу!) је држати их нагомилане у ћошку; узмите си 15 секунди од дана и поспремите ципеле на одговарајуће мјесто јер ако их држите у ћошку на гомили других ципела појавиће се огреботине и изгубиће форму. Идеално би било чувати сваки пар у оригиналној кутији, али ако за то немате услова, помоћи ће и само то да нису нагомилане једне на друге.