Влада Словеније је скинула с дневног реда стратегију регулаторне агенције АКОС о расподјели фреквенцијског спектра за 5Г и тиме зауставила увођење те технологије. То је учињено на приједлог Министра за управу, Рудија Медведа који је за словеначке медије изјавио како су “питања о штетности 5Г технологије легитимна”.

Словенија је прва земља у свијету која је Уставом заштитила воду као људско право и јавно добро и тиме осигурала да њени извори питке воде, као будући можда најважнији стратешки ресурс, остану национално добро.

Одлагањем расправе о одобрењу фреквенцијског спектра за 5Г, док се не истраже ефекти те технологије на становништво и околину, учињен је даљи корак у заштити здравља и очувања природе.

У Словенији постоје снажна еколошка удружења која се залажу “за человеку пријазно технологијо” (за човјеку пријатељску технологију) и Влада очито уважава став да без обзира на могуће притиске корпоративних сектора и ЕУ администрације, изузетно је важно предузимати адекватне мјере како развој и напредак неби угрозили људско здравље и природу.