Истраживања показују да су штетни организми способни да преживе и по четири дана на екранима мобилних телефона.

Просјечна особа узме свој уређај у руке око 76 пута дневно.

Чишћење мобилних телефона није толико једноставно, јер је лако направити грешку која ће да доведе до престанка функционисања. Ово су најбољи начини чишћења и дезинфекције.

Приликом чишћења било каквих технолошких уређаја, никада не заборавите да морате да будете њежни. Почните тако што ћете искључити телефон и прекинути везу са слушалицама или пуњачем.

Да бисте избјегли огреботине на екрану, најбоље је користити крпу од микро влакана – мале крпе које долазе у паковању са наочарима или фотоапаратом ће одрадити посао.

Можете да користите малу количину топле воде у комбинацији са сапуном или са средством за чишћење екрана осхетљивог на додир, пише Индепендент.

Без тешких хемикалија

Коришћењем тешких хемикалија могу се уклонити клице, али могу се уклонити и сви хемијски премази које произвођачи користе како би заштитили екране од отисака прстију.

Употреба мјешавине воде и трљања алкохола је ефикасна, али коришћење средстава која имају више од 50 одсто алкохола такође може за резултат да има оштећење екрана.

Водоотпорни телефони са ИП68 стандардом могу да се потопе у воду или ставе испод славине, како би били темељно очишћени. Већина флегшип телефона сада има овај стандард, али ипак провјерите.

Чак и када очистите свој телефон, морате да наставите са мјерама предострожности. Најбољи савјет јесте да редовно перете руке, и да свој телефон чистите бар једном дневно.

Једна студија у Уједињеном Краљевству је показала да људи често носе телефоне у тоалет, а да на екрану мобилних телефона има 10 пута више бактерија него што се налази на дасци WЦ шоље.

Напомена за крај: можда би требало да размислите о томе да ли ћете свој телефон држати превише близу лица сљедећи пут кад вас неко позове, уколико га нисте скоро очистили.